Kultúrtörténeti évfordulók Szeptember 8-án

1635: Megszületett gróf Esterházy Pál birodalmi herceg, Magyarország nádora, költő, zeneszerző. Tevékenyen részt vett a török elleni harcokban, főleg az 1663-1664-es téli hadjáratban és a török kiűzésénél. A művelődéstörténetbe leginkább zeneszerzőként írta be nevét. A korszak egyik legjelentősebb zeneszerzője, legismertebb műve a Harmonia Caelestis című egyházzenei kompozíció. Jelentősek emlékiratai, de írt teológiai tárgyú írásokat és imádságokat is.

 

1636: Amerikában a Massachuetts állambeli Cambridge-ben megalapítják a Harvard Egyetemet. Ez az USA legrégebben működő egyeteme. Nevét John Harvard angol-amerikai papról kapta, az intézmény támogatója volt. Harvard az angliai Cambridge-ben tanult és a professzorok többsége is innen érkezett. Napjainkban a világ leggazdagabb egyeteme. Magyar vonatkozásban tanított itt Békésy György és Kornai János, Neumann János pedig az egyetem tiszteletbeli doktora.

 

1850: Megszületett Blaha Lujza színésznő, a "nemzet csalogánya". Neve összeforrt a népszínűvel, mellette vezető alakja lett a hazai operaművészetnek is. Tehetsége, muzikalitása, könnyed, természetes, érzelemgazdag játéka magával ragadta a közönséget. Kortársai dícsérték humorérzékét is. A népdalok kedves, egyszerű előadása tette a nemzet csalogányává. Nevét számos tér, színház és utca őrzi, legismertebb közülük Budapest VIII. kerületében található központi tér.

 

1912: Megszületett Gyarmati Fanni nyelvtanár, Radnóti Miklós felesége. Radnóti szegedi egyetemi évei és munkaszolgálata alatt keletkezett levelezésük napjainkban forrásértékű dokumentumnak számít. Férje halála után a nyilvánosságtól visszavonultan gondozta annak hagyatékát, mellette a Színház-és Filmművészeti Főiskolán versmondást, francia és orosz nyelvet tanított. Özvegységét egészen haláláig, mintegy 70 évig megőrizte.