Kultúrtörténeti évfordulók Augusztus 21-én

1908: Megszületett Feleki Kamill Kossuth-díjas színművész, táncos, koreográfus, Érdemes és Kiváló művész. Filigrán alkata, apró termete, kedves beszédhibája, boszorkányos tánctudása sokáig meghatározta szerepkörét. Színészi erényei ezekben a figurákban és a későbbi karakterszerepeiben egyaránt megmutatkoztak. Főleg egyszerű, félénk kisembereket formált meg. Színházban és filmen egyaránt sikeres színész volt.

 

1918: Megszületett Lengyel Balázs Széchenyi-díjas műkritikus, író. Jogásznak tanult, már az egyetemen belefolyt az irodalmi életbe. A második világháború utáni legjelentősebb magyar folyóirat, az Újhold szerkesztője volt. Jelentős tanulmánykötete volt A mai magyar líra című könyv. Az Újhold áldozatává vált a hatalomnak, ő maga 1949 után csak fordításokból, szerkesztésekből és ifjúsági művek írásából tartotta fenn magát. A hatvanas években a Corvina Kiadóban dolgozott, a hetvenes évektől újra megjelenhettek kritikái. A rendszerváltás utáni években is aktív volt az irodalmi életben.

 

 

1930: Megszületett Sajdik Ferenc Kossuth-díjas grafikus, karikaturista, Érdemes művész. Nyomdásznak készült, majd munka közben döbbent rá, hogy a karikatúra az ő igazi álma. A Rádió-és Televízió Újságnál dolgozott, mellette a Lúdas Matyi közölte rajzait, melynek hamarosan állandó munkatársa lett. A vásárlók nagy része az ő esendő figurái miatt vette meg a lapot. Karikatúrák mellett rajzfilmeket is illusztrált, legismertebb közülük A nagy ho-ho-horgász és a Pom-Pom kalandjai. 

 

1965: A vértesszőlősi ásatáson megtalálják Samu, az előember csontjait. Három évvel korábban már megtalálták a csontot rejtő telep nyomait, majd Vértes László ásatásai során megtaláltak egy 350 ezer éves ember maradványait. Mivel Sámuel napján akadtak a nyomára, ezért Samunak nevezték el. Samu a Homo erectus késői képviselője volt, kavicsból készült eszközöket használt, ismerte és használta a tüzet. A leletek másolatai napjainkban is megtekintőek a Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi Őstelep kiállítóhelyén.