Kultúrtörténeti évfordulók Október 16-án

1725: Megszületett Gvadányi József író. Egy falusi nótárius budai utazása címmel 1788-90-ben elbeszélést írt, amelyben Zajtai uram, a szatmári Nagypeleske jegyzője bírálja a világias Pestet. Gvadányit e műve miatt sokan felvilágosodás-ellenesnek tartják. Munkásságában találunk rá bizonyítékot, hogy nem: az ő fordításában ismerjük Voltaire XII. Károly című művét.

 

1854: Megszületett Oscar Wilde ír költő, író. A 19. századi viktoriánus hagyományoktól dohos Angliájába vitt egy frissebb szellőt. Művei alapján embertestbe zárt angyalnak, magánélete kapcsán pedig emberbőrbe bújt démonnak lehet hinni. Ő volt az első író,. aki azon erkölcsök szerint élt, amelyek saját műveiben is megjelentek. Hosszú ideig sikeres író volt, mígnem kiderült róla, hogy a saját neméhez vonzódik. Ennek köszönhetően neve évtizedekig tabu lett, majd születésének századik évfordulóján ébredtek rá, hogy írásai mennyire tiszták, költeményei mennyire erkölcsösek.

 

1888: Megszületett Eugene O' Neill Nobel-díjas amerikai drámaró. Megteremtette az európaival egyenrangú amerikai drámát. Egyaránt vonzódott a realizmushoz és az expresszionizmushoz, drámái között találunk egyfelvonásos darabokat és nagyon hosszúakat. Állandó keresése, a színpadi lehetőségek kutatása vezetett oda, hogy számos darabjában allegorikus figurák, kórusok, álarcok, kettéhasadt szereplők, belső monológok és versek fordulnak elő. Darabjai megtestesítik a 20. század első felének kedvenc gondolatait és eszméit. 

 

1909: Megszületett Mezey Mária színésznő, Érdemes és Kiváló művész. Pályája elején játékát franciás könnyedség, humor és szatíra jellemezte. A későbbiekben drámai erővel alakított tragikus hősnőket. Pályája zaklatott és szélsőséges volt, sikerek, népszerűség, méltatlan mellőzés egyaránt kísérte. Emlékét Budakeszin utca őrzi.

 

1923: Walt és Roy Oliver Disney megalapítják a The Walt Disney Company-t. A cég gyorsan hatalmas sikert aratott és egészena a 21. század elejéig a világ vezető rajzfilmgyártója volt. Olyan híres rajzfilmek megalkotása fűződik a nevükhöz, mint a Pinokkió, a Hófehérke és a hét törpe, a Bambi, a Hamupipőke, az Alice Csodaországban, a Csipkerózsika, a 101 kiskutya, A dzsungel könyve, a Robin Hood, a Micimackó, A kis hableány, a Kacsamesék, A szépség és a szörnyeteg, az Aladdin, az Oroszlánykirály, a Pocahontas, a Toy Story, a Notre Dame-i toronyőr, a Mickey egér, a Csipet csapat, 

 

1927: Megszületett Gunter Grass Nobel-díjas német író, költő, szobrász, festő, grafikus. Művészi pályafutását szobrászként és grafikusként kezdte. Képzőművészeti tevékenységével párhuzamosan kezdett írással is foglalkozni. Szülővárosa, fiatal kori élményei, a második világháború eseményei mély nyomokat hagytak benne, visszaemlékezései számos regényének alapjául szolgáltak. Versei, drámái és regényei emberi életek, népek és népcsoportok sorsán keresztül mutatják be a nemzetiszocializmust, mint a 20. század botrányát, valamint a felejtés és a bűn témáját.