Kultúrtörténeti évfordulók Május 26-án

1907: Megszületett John Wayne Oscar-díjas amerikai színész. Már az 1920-as években játszott némafilmekben, majd később western és második világháborús filmekkel vált híressé. Ő volt a hős, aki egyedül megy harcba az igazságért. Játszott még életrajzi filmekben, romantikus vígjátékokban és drámákban is. Mintegy három évtizedes munkásságának köszönhetően az USA egyik jelképe lett.

 

1917: Megszületett Szörényi Éva Kossuth-díjas színésznő, Érdemes és Kiváló művész. Klasszikus és modern művekben, tragédiákban és vígjátékokban egyaránt kiemelkedő alakítások fűződnek nevéhez. Játékára az átgondoltság és a mély átélés volt jellemző. A Nemzeti Színház tagja volt, amelynek tagjént részt vett az 1956-os forradalomban, ezért a forradalom leverése után előbb Ausztráliába majd az USA-ba távozott. Amerikában a magyar nyelv és kultúra erősítésének meghatározó személyisége lett. 

 

1921: Megszületett Bárdy György Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Markáns arcvonása és baritonja mellett humora sokféle szerepre alkalmassá tette. Játszott kegyetlen csendőrt, sármos csábítót, groteszk filmek főszerepeit, legismertebb filmszerepe pedig vélhetően az Egri csillagok Jumurdzsákja volt.

 

1926: Megszületett Miles Davis afroamerikai jazz trombitás, zenekarvezető, zeneszerző, a jazztörténet egyik legnagyobb hatású és legkiemelkedőbb alakja. A második világháború végétől az 1990-es évek elejéig a jazz szinte minden fontosabb mozzanatánál előtérben volt. Karrierje során mindig az újítás vágya hajtotta, kiváló érzékkel választott partnereket maga mellé, akik később elismert előadók lettek. A jazz változásainak egyik katalizátora volt, kísérletei nem voltak mindig sikeresek, ennek ellenére hatása a 20. század zenéjére felbecsülhetetlen.

 

1948: Megszületett Gálvölgyi János Kossuth-és Jászai Mari-díjas színművész, parodista, szinkronszínész, Érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Az 1968-as Ki mit tudon bukkant fel parodistaként, majd pár évvel később elvégezte a Színház-és Filmművészeti Főiskolát. Elsősorban komikus darabokba játszik, az egyik legnépszerább parodista. A Rádiókabaré és a Heti Hetes állandó vendége, saját műsora volt a Gálvölgyi Show. Szinkronszínészként is ismert, leginkább Benny Hill magyar hangjaként volt ismert.