Kultúrtörténeti évfordulók Február 8-án

1700: Megszületett Daniel Bernoulli svájci orvos, fizikus, matematikus. Legfontosabb eredménye a stacionárius áramlásra vonatkozó Bernoulli-egyenlet, amely a hajózásban felmerülő gyakorlati problémákat oldotta meg. Foglalkozott a kinetikus gázelmélettel is. Matematikai eredményeit részben Eulerrel közösen érte el, ezek az algebra, a végrelen sorok elmélete, a differenciál-és integrálszámítás és a valószínűség-számítás területén hoztak új eredményeket. 

 

1828: Megszületett Jules Verne francia író, a tudományos-fantasztikus irodalom korszakalkotó alakja. A könyveiben említett mintegy 108 terv és találmány többsége napjainkra megvalósult. A legnagyobb érdeme, hogy érdekes leírásaival a laikusok és a serdülő ifjúság számára vonzóvá tette a természettudományokat. Regényei témáját sokszor az életből merítette, csak tovább gondolta a felfedezések, találmányok életét. Műveiben legtöbbször a valóság és a képzelet határán egyensúlyoz, de sok művében jelentősen átlépi a valóságot. Műveiből mintegy 200 filmfeldolgozás készült.  Jelentősebb művei: Utazás a Föld középpontja felé, Nemo kapitány, 80 nap alatt a Föld körül, Sztrogoff Mihály, A tizenöt éves kapitány, Nyolcszáz mérföld az Amazonason, Sándor Mátyás, Kétévi vakáció, A dunai hajós

 

1834: Megszületett Dmitrij Ivanovics Mengyelejev orosz kémikus. A szentpétervári egyetem általános kémiai tanszékvezetőjeként írta meg A kémia alapjai című könyvét, amelyet sokan a legjobb és legszokatlanabb orosz kémiakömyvként tartanak számon, mivel túl sok lábjegyzet van benne. Egy használható osztályozás kidolgozására törekedve kezdte vizsgálni az elemek atomtömegét. Szabályszerűséget vett észre abban, ha az elemeket növekvő atomtömeg szerint sorba rakjuk. Ezzel megalkotta a periódusos rendszert, amellyel a világ legismertebb vegyésze lett. Foglalkozott még a kritikus hőmérséklettel, az általános gáztörvénnyel, az oldatok kémiájával, hőtani jelenségekkel.

 

1862: Megszületett Ferenczy Károly festő, a nagybányai művésztelep első nemzedékének kiemelkedő képviselője. Sokan a magyarországi impresszionizmus legjobb mesterének tartják. Eleinte műveire a leíró ábrázolásmód jellemző, ezekben zsánertémákat dolgoz fel dekoratív stíluselemekkel kombinálva. Később megjelennek a szimbolizmussal és szecesszióval érintkező elemek. Nagybányai évei alatt monumentális bibliai kompozíciókat festett, ekkor kezdtek megjelenni képein az impresszionizmus elemei. Művészete nagy hatással volt a későbbi festőnemzedékek munkásságára.

 

1925: Megszületett Jack Lemmon kétszeres Oscar-és többszörös Golden Globe-díjas amerikai színész, rendező. Pályafutása alatt számos legendássá vált alakítással gazdagította a filmtörténelmet, elsősorban Walter Matthauval alakított párosának köszönhette sikereit. Jelentősebb filmjei: Van, aki forrón szereti, Irma, te édes, Furcsa pár, Április bolondja, Kína-szindróma, Haver, haver, A szomszéd nője mindig zöldebb, Még zöldebb a szomszéd nője, Tengerre tata.

 

1931: Megszületett James Dean amerikai színész. Mindössze három nagy mozifilmben szerepelt, ezekből begyűjtött két Oscar-díj jelölést. Haragban a világgal című filmjében olyan alakítást nyújtott, hogy azóta se tudta úgy megformálni senki a fiatalok problémáit. Ennek az alakításnak köszönhető, hogy korai halála után legendává vált.