Kultúrtörténeti évfordulók Július 2-án

1877: Megszületett Hermann Hesse irodalmi Nobel-díjas német-svájci író, költő, festő. Első prózai alkotásait romantikus elvágyódás és a magányosság érzése jellemzi, egyes írásainak tárgyát a Távol-Keleten töltött idő emlékei képezik. Később leleplezően írt a német kisvárosi polgárság életéről, bírálva saját korát. A nemzetiszocializmus idején írásait áthatotta a békevágy. Jelentős volt irodalomkritikusi tevékenysége, 60 év alatt több mint háromezer könyvkritikát írt, ezeket öt kötetben jelentették meg. 

 

1923: Megszületett Melis György Kossuth-és háromszoros Liszt Ferenc-díjas operaénekes (bariton), Érdemes és Kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Az operairodalom szinte valamennyi baritonszerepét elénekelte. Színészi adottságai is kiemelkedőek voltak, Tökéletes átéléssel alakította hangfajának lírai, drámai és buffoszerepeit. A Mozart-operák recitativóinak egyedülálló tolmácsolója volt. Saját magáról elnevezett emlékplakettet alapított, amelyet évente adnak a legszebb, legtisztább magyar kiejtésű énekesnek. Nagy sikerrel vendégszerepelt Európában és a tengerentúlon is.

 

1936: Megszületett Hofi Géza Kossuth-és kétszeres Jászai Mari-díjas humorista, előadóművész, színművész, Érdemes és Kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja. Személyes varázsának titka a közönséggel való szoros kapcsolat, a gyors reagálóképesség. Egyik legnépszerűbb humorista volt a Kádár-korszakban, népszerűsége a rendszerváltozás után is megmaradt. A Rádiókabaré szilveszteri műsorainak állandó sztárja volt.