Kultúrtörténeti évfordulók Június 21-én

1856: Megszületett Stróbl Alajos szobrász, a dualizmus korszakában a magyar szobrászat vezető egyénisége. A görög-római művészet tanulmányozása erősen hatott stílusára, de az aktuális nyugati stílusokat is kipróbálta (impresszionizmus, eklektika, szecesszió), ezután kialakult sajátos stílusa. Köztéri, egyházi szobrai és síremlékei mellett jelentősek portrészobrai is. Jelentősebb munkái: a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében Arany János szobra, a nagycenki egész alakos Széchenyi István szobor, a budai Várban található Mátyás kút, a Halászbátyánál található Szent István lovasszobor, az egri Dobó István szobor.

 

1905: Megszületett Jean-Paul Sartre francia filozófus, író, irodalomkritikus, politikai aktivista, a 20. századi francia filozófia vezéralakja. Ő volt az első, aki a filozófiában először használta az egzisztencializmus szót. Ő maga a filozófiai irányzat baloldali és ateista változatát képviselte. Szerinte az élet legfőbb velejárója a félelem. Isten tagadásával megszűnik az erkölcs minden alapja, nincs jó és nincs rossz, az ember szabad, de ez a szabadság azt jelenti, hogy minden cselekvéséről magának kell döntenie. Szerkesztője volt a Modern idők című folyóiratnak, regényeket, drámákat írt és irodalomelmélettel is foglalkozott

 

1928: Megszületett Bara Margit Kossuth-díjas színművésznő. Romániában született, 1955-ben települt át Magyarországra. Népszerűségét elsősorban filmszerepeinek köszönhette, melyekben szépségével hívta fel magára a figyelmet. Számos sikeres filmben szerepelt, Pályafutását egy rosszindulatú és alaptalan pletykahadjárat tette tönkre.