Kultúrtörténeti évfordulók Május 9-én

1763: Megszületett Batsányi János költő. Baróti Szabó Dáviddal és Kazinczy Ferenncel közösen alapította meg az első magyar irodalmi társaságot, a Kassai Magyar Társaságot. Elindították a Magyar Museum című irodalmi folyóiratot, később a radikális Batsányi és az óvatosabb Kazinczy politikai vitája utóbbi távozásához vezetett. Nagy híve lett a francia forradalomnak, melyet jól tükröz legismertebb verse, A franciaországi változásokra. 

 

1877: Megszületett Heller Farkas közgazdász, egyetemi tanár. Széles körű elméleti-közigazgatási és elmélettörténeti munkásságot fejtett ki. Az osztrák iskola híve és követője volt. Később az áralakulás és jövedelemelosztás egyensúlyi elmélete felé hajlott. Behatóan foglalkozott a konjuktúrakutatással. Különös figyelmet fordított a kvantitatív vizsgálatokra. Későbbi munkáiban nagy hatással voltak rá Keynes nézetei. Nevét napjainkban a Budapesti Corvinus Egyetemen szakkollégium, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán pedig a Turisztikai és Gazdasági Kar őrzi. 

 

1912: Megszületett Ottlik Géza író, műfordító. Nehezen kibontakozó alkotók közé tartozik. Egykötetes alkotóként tartották számon, s való igaz, az Iskola a határon jelentõségével egybevethetõ más mûvet nem alkotott, de tény az is, hogy kevés számú más munkája is érték, és szinte mind kapcsolatban áll a fõ mûvel. Az Iskola a határon a XX. Századi magyar próza egyik legjelentõsebb alkotása. Megjelenése idején még csak szerény visszhangot válthatott ki, valódi rangja azonban mindinkább megmutatkozott, s a 70-es években példaértékû mûvé vált az újabb írónemzedékek új szemléletre törekvõ alkotóinak szemében.

 

1935: Megszületett Csányi Vilmos Széchenyi-díjas biológus, biokémikus, etológus, egyetemi tanár. Kutatási területe az állati és az emberi viselkedés, valamint a biológiai és a kulturális evolúció kérdései. Közel harminc könyvet írt, jelentős a tudománynépszerűsítő tevékenysége. Szépirodalmi műveket is írt.

 

1964: Megszületett Geszti Péter EMeRTon-díjas dalszövegíró, énekes, reklámszakember. Pályafutását gyermekszínészként kezdte, az országos ismertséget a Mézga Család Aladárjának szinkronhangjával szerezte meg. Főiskolásként dalokat írt az Első Emelet számára, majd sikeres zenei karriert futott be a Rapülők és a Jazz + Az tagjaként. A médiában műsorvezetőként, riporterként és forgatókönyvíróként dolgozott, szerepelt többek között az Ász, a Megáll az ész és az X-Faktor című műsorokban. Legutóbbi zenei vállalkozása a Gringo Sztár együttes volt.