Kultúrtörténeti évfordulók Augusztus 4-én

1792: Megszületett Percy Bysshe Shelley angol költő, az angol romantikus költészet egyik legjelentősebb képviselője. Először az egyetemről rúgták ki Az ateizmus szükségessége című röpirata miatt, majd szabados életmódjának köszönhetően az országból is kitiltották. Itáliában telepedett le. Legismertebb műve a Megszabadított Prometheus (1820), amely egy kozmikus lázadás: művében maga a természet kel föl, hogy megdöntse az ősi zsarnok, Jupiter uralmát. 

 

1859: Megszületett Knut Hamsun irodalmi Nobel-díjas norvég író. Sokak szerint gyökeresen megújította a prózaírást, minden irodalmi hagyománytól független hangot ütött meg. A modern irodalom atyjának is nevezik. Művészetét meghatározta a civilizációval szembeni mély ellenérzés és az a hit, hogy az emberi beteljesedés a földhöz kötődik. Művei számos filmnek szolgáltak alapul. Megítélése ugyanakkor ellentmondásos, mert szimpatizált a hitleri Németországgal és szerepet játszott a nemzetiszocializmus norvégiai térhódításában.

 

1884: Megszületett Balázs Béla költő, író, filmesztéta, filmrendező, filmfőiskolai tanár. Pályája kezdetén haladó polgári író volt, műveit erős külföldi hatások jellemezték. Az első világháború után kezdett szimpatizálni a szocialista eszmékkel, A Tanácsköztársaság idején tagja volt a Forradalmi Írók Direktóriumának, ezért a rendszer bukása után emigrációba kényszerült. Emigrációja idején jelentős esztéta lett, elsőként írt filmesztétikai elemzést. Ő volt az első, aki önálló művészetnek tekintette a filmet. A későbbiekben részt vett a filmkészítésben is. Tiszteletére díjat alapítottak, melyet a mozgókép területén kifejtett alkotótevékenységet díjazzák. 

 

1901: Megszületett Louis Armstrong amerikai jazztrombitás, énekes, zenekarvezető. A jazztörténet egyik legnagyobb és legismertebb alakja. Nagymértékben köszönhető munkásságának a jazzzene népszerűvé válása és a fekete bőrű zenészek társadalmi elfogadottsága. Legismertebb slágere a What a wonderful world volt.

 

1924: Megszületett Szabad György Széchenyi-díjas történész, egyetemi tanár, politikus, az Országgyűlés elnöke (1990-1994). Kutatási területe kezdetben a magyar gazdaság-és társadalomtörténet volt, később a magyar polgári átalakulás korában előtérbe került nemzeti és demokratikus törekvések voltak. Foglalkozott még az önálló államiság történeti kérdéseivel.

 

1954: Megszületett Udvaros Dorottya Kossuth-és Jászai Mari-díjas színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Bonyolult szín-és hangváltások szakadatlan lendülete élteti alakításait, eleven szenvedéllyel. Színházban és filmen egyaránt sikeres alakítások fűződnek nevéhez. Játszott többek között a Pesti Magyar Színházban, a Nemzeti Színházban és a budapesti Katona József Színházban, melynek egyik alapítója volt. Jelentősebb filmjei: Ripacsok, Te rongyos élet, Sztracsatella, A miniszter félrelép