Kultúrtörténeti évfordulók Június 11-én

1864: Megszületett Richard Strauss német zeneszerző, századforduló egyik legjelentősebb zeneszerzője. Főleg szimfonikus programzenéiről, operáiról és dalairól ismert. a korszak legjelentősebb karmersterei közé tartozott, igazgatója volt a Bécsi Operaháznak. Ismertebb művei: Don Juan, Imigyen szóla Zarathurstra, Elektra, Salome. 

 

1910: Megszületett Jacques-Yves Cousteau francia tengerkutató, felfedező, természettudós, filmkészítő. Életét a tengeri felfedezéseknek szentelte. Katonai tanulmányokat folytatott, majd Toulonban megszervezte a haditengerészet víz alatti tanulmányokkal foglalkozó csoportját. Népszerűségét természetfilmjeinek széleskörű ismertsége okozta, amely alapján Cousteau kapitányként vált világhírűvé.

 

1959: Megszületett Hugh Laurie kétszeres Golden Globe-díjas angol színész, humorista, író, zenész. Elsősorban komédiasorozatokban vállalt szerepei által vált széles körben ismert színésszé. Számos játékfilmben játszott, a tévénézők leginkább a Doktor House című kórházsorozatból ismerhetik, ahol a kissé bunkó stílusú, de a beteget mindig meggyógyító címszereplőt alakította.

 

1982: Amerikában bemutatják az E.T. - A földönkívüli című filmet. A film hatalmas sikert aratott szerte a világon. A történet a Galaxison átívelő barátságról szól, amely egyedülálló módon ötvözte a gyermekmesét és a tudományos-fantasztikus történetek világát. A filmet 9 Oscar-díjra jelölték, melyből négyet meg is nyert. A rendező Steven Spielberg volt, míg ez a film indította el az akkor gyerekszínész Drew Barrymore karrierjét.