Kultúrtörténeti évfordulók Május 11-én

1760: Megszületett Pálóczi Horváth Ádám költő, író hagyománygyűjtő. Hazaszeretetét Szerb Antal leírása szerint "üstökbe kötött hajjal, vitézkötéses ruhával és nyusztos süveggel" fejezte ki. "Gyöngyösis époszt írt Hunyadi Jánosról és Habsburg Rudolfról (,,,) Ő volt az első, aki részben hagyománykedvelő patriotizmusának, és részben talán már Herdernek a hatása alatt gyűjtötte népdalainkat". Hagyománytiszteletével és verseinek népi zenéjével a dunántúli magyarság lelki alkatát fejezte ki. 

 

1841: Megszületett Pauler Gyula jogász, levéltáros, történész, író. Jogásznak tanult, de már az egyetemen foglalkozott történeti kérdésekkel. Horváth Mihály ajánlatára nevezték ki országos levéltárnokká. Külföldi levéltárak tanulmányozása után látott neki az Országos Levéltár átalakításához, amelyet európai színvonalra fejlesztett. Történészként kezdetben a Wesselényi-féle rendi szervezkedéssel, majd az Árpád-kori magyar történelemmel foglalkozott. Az ő javaslatára fogadták el a millennium évének az 1895-ös évet. Nevét napjainkban díj őrzi, melyet olyan levéltárosok kapnak, akik hosszabb időn keresztül nyújtottak kiemelkedő teljesítményt. 

 

1881: Megszületett Kármán Tódor gépészmérnök, fizikus, alkalmazott matematikus, sokan az amerikai légierő védőszentjének és a szuperszónikus légi közlekedés atyjának nevezik. A rakétatechnológia és a hiperszonikus űrhajózás egyik úttörője, sokban hozzájárult a hidrodinamika és a modern gázdinamika, illetve az aerodinamika 20. századi fejlődéséhez. Róla nevezték el az áramlástanban a Kármán-féle örvénysort. A külföldön élt magyar műszaki alkotók egyik leghíresebb képviselője volt, számos nemzetközi kitüntetést kapott. Nevét a Holdon és a Marson egy-egy becsapódott kráter, a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karának kollégiuma és díj őrzi. 

 

1904: Megszületett Salvador Dali spanyol festőművész. A modern művészet sajátos személyisége volt. A szürrealista alkotásmód magas esztétikai szintre emelésével egyszerre nyitott és tetőzött be egy korszakot. Művészetében egy teljesen egyéni, magánmitologikus világot hozott létre, amelyekben az ágakról lefolyó órák, a fiókokkal ábrázolt zsiráfok, az állványzatok, a furcsa szekrények, az üres terek szinte minden képen szerepelnek. Legismertebb alkotása A polgárháború előérzete, amelyben a spanyol polgárháború rémségeire figyelmeztetett.

 

1961: Megszületett Bicskey Lukács színész, rendező, szinkronszínész. Karrierjét színpadi színészként kezdte, a közönség leginkább Shakespeare-darabokból ismerhette. Az 1990-es években kezdett filmekben játszani, kezdetben amerikai és angol alkotásokban vállalt kisebb szerepeket. Magyar filmben a leghíresebb alakítása az Argo című filmben Psyho karaktere volt. Gyakran vállalt szinkronszerepeket, legismertebb közülük a Star Wars Jar Jar Binksének szinkronizálása. Szerepelt az Argo című film folytatásában is, de a film bemutatóját halála miatt már nem érhette meg.