Kultúrtörténeti évfordulók Március 5-én

1512: Megszületett Gerardus Mercator flamand térképész. Ő volt az első, aki az atlasz szót használta a térképek gyűjteményének megnevezésére. Újfajta eljárást dolgozott ki a föld és az égbolt ábrázolására alkalmas gömbök elkészítésére. Egy fából készült mintára papímaséból készítette el a gömböt. A papír megszáradása után az Egyenlítő mentén körbevágta, majd összeragasztotta a két gömböt. Ezután a felületet kalcium-karbonát és ragasztó keverékével előkezelte és erre nyomtatta rá a térképet. 

 

1817: Megszületett Austen Henry Layard angol utazó, régész, művészettörténész, jogász, író, politikus, diplomata. Gyermekkori álma volt az ezeregyéjszaka helyszíneinek felkeresée. Ennek érdekében megtanulta a perzsa nyelvet és mindenféle földrajzi készülék és műszer gyakorlati alkalmazását. Neki köszönhetjük többek között a ninivei könyvtár feltárását.

 

1872: Xántus Jánost nevezik ki a Magyar Nemzeti Múzeum Etnográfiai Osztályának őrévé. A későbbiekben ebből fejlődött ki a mai Néprajzi Múzeum. A múzeum állandó kiállítása A magyar nép hagyományos kultúrája, amely a népi kultúrát mutatja be a magyar parasztság hétköznapjainak és ünnepeinek tárgyi emlékein keresztül. A múzeum 1973-ban költözött napjainkban is megtalálható helyére, a Kossuth Lajos térre, a Kúria egykori épületébe. Az Etnográfiai Osztály megalapításának emlékére rendezik meg minden év március 5-én a Néprajzi Múzeum napját.

 

1922: Megszületett Pier Paolo Pasolini olasz író, költő, teoretikus, filmrendező. A szélesebb közönség leginkább filmrendezői munkásságát ismeri. Egyike a 20. század legsokoldalúbb és legjelentősebb művészeinek, aki magánéletével és munkásságával egyaránt örökös viták és támadások kereszttüzében állt. Íróként alkotott egyaránt novellát, regényt, drámát és verset. Filmjeiben és írásaiban tudatosan alkalmazta a nyelv kínálta lehetőségeket. Provokatív alkotásai miatt gyakran került összeütközésbe a cenzúrával.

 

1928: Megszületett Fülöp Géza könyvtáros, könyvtörténész. Az ELTE Könyvtártudományi Tanszékének vezetőjeként nevéhez fűződik a magyar könyvtárosképzés megújítása és nemzetközi színvonalra emelése. Kutatási területe a felvilágosodás korának olvasási kultúrája volt, de nevéhet fűződik két fontos könyvtörténeti összefoglaló a könyvnyomtatási kézműipari és a kapitalista korszakáról.

 

1943: Megszületett Balázs Péter Kossuth-és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, szinkronszínész, színházigazgató. Alakításait groteszk báj, fanyar humor jellemzi. Negatív figuráit mindig valami esendő vonás teszi hitelesen emberivé. Színházi pályája a Veszprémben kezdődött, majd a Vígszínházba került. 1995 óta szabadfoglalkozású színész, igazgatója a Szolnoki Szigligeti Színháznak. Több filmben is játszott, népszerű szinkronszínész.