Kultúrtörténeti évfordulók November 27-én

1701: Megszületett Anders Celsius svéd természettudós, csillagász. Foglalkozott a Nap és a Föld távolságának meghatározásával. Fizikai és geofizikai kutatásokat is végzett. Csillagászati kutatásai révén kiadott egy csillagászati katalógust, amelyben 300 csillag adatai szerepelnek a fényességük adataival. Legjelentősebb munkája a 100-as beosztású hőmérsékleti skála megalkotása, később róla nevezték el a legelterjedtebb hőmérsékleti skála beosztását.

 

1913: Megszületett Benda Kálmán Széchenyi-díjas történész, levéltáros. Fő kutatási területe az újkori magyar művelődés-és politikatörténet volt, valamint sokat foglalkozott az Erdélyi Fejedelemség, a Rákóczi-szabadságharc és a magyar jakobinus mozgalom történetével, de jelentős a szerkesztői tevékenysége is. 

 

1921: Megszületett Pilinszky János Baumgarten-, József Attila-és Kossuth-díjas költő, a 20. század egyik legjelentősebb magyar költője, a Nyugat újholdas nemzedékének tagja. Életművében a 20. század kegyetlen világát elemzi, leképezvén az ember magárahagyottságát, a létezés szenvedése elől való menekvés hiábavalóságát, az élet stációit átható félelmet és rémületet. Legismertebb verse az Apokrif, versek mellett a próza és a dráma műnemében is alkotott.

 

1931: Magyarországon bemutatják a Hyppolit, a lakáj című fekete-fehér filmvígjátékot. Ez votl a második magyar hangosfilm, de az első, amely nagy sikert ért el. A főszerepeket három legendás színész, Jávor Pál, Kabos Gyula és Csortos Gyula játszották. A filmet 1999-ben feldolgozták, majd 2009-ben restaurálták az eredeti tekercset.

 

1940: Megszületett Bruce Lee hongkongi származású kínai harcművész, színész, rendező, producer, forgatókönyvíró. A 20. század egyik legnagyobb ikonja, nagy hatást gyakorolt a populáris kultúrára. Hatással volt a fimművészetre, a harcművészet filmbeli ábrázolására, számos szinészt és rendezőt inspirált, annak ellenére, hogy csupán négy ilyen jellegű filmben szerepelt. Negyedik filmje, A Sárkány közbelép premierje előtt hunyt el hirtelen.

 

1942: Megszületett Jimi Hendrix amerikai gitáros, énekes, zeneszerző. Napjainkban is valóságok kulturális ikonnak számít, sokan a valaha élt legjobb és legnagyobb hatású rockgitárosnak tartják. Zenéjében megpróbálta közelebb hozni a földhöz az űrt, vagyis a bluesos, jazzes vagy funkos alapritmust keverte az improvizációk során hallgató pszichedelikus hangzással. Az elsők között volt, aki a sztereó hangzással és fáziseltolódással kísérletezett. Mellette elismert dalszerző is volt, dalait számtalan zenész feldolgozta.