Kultúrtörténeti évfordulók Június 13-án

1773: Megszületett Thomas Young angol polihisztor. Az orvostudományban a szem szaruhártyájának egyenetlen görbületével helyes magyarázatot adott a szemtengelyferdülésre. Elsőként értette meg, hogy a színlátás a három alapszín (piros, zöld, kék) kombinációjának eredményeképpen jön létre úgy, hogy az egyes alapszíneket a szemben különböző receptorok érzékelik. Fontos eredményeket ért el a fizikában is, megbecsülte a molekulák méretét. Ókori történelemmel is foglalkozott, egyiptológiai cikkeket írt és részt vett a rosette-i kő szövegének megfejtésében. 

 

1831: Megszületett James Clerk Maxwell skót matematikus, fizikus. Korának legjobb matematikusa volt az elméleti fizikusok között. A 19. század megbecsült tudósa, nagy befolyása volt a 20. századi fizikára és hozzájárult a természet fizikai alapmodelljének elkészítéséhez. Megmutatta, hogy az elektromos és mágneses erő az elektromágnesség két kiegészítő nézőpontja. Bebizonyította, hogy a mágneses és az elektromos mező a térben hullámok formájában terjedhet. Feltételezte, hogy a fény elektromágneses sugárzás. 

 

1836: Megszületett Budenz József német származású magyar nyelvtudós, egyetemi tanár. A török, majd a finnugor nyelvek kutatásával foglalkozott. Kutatásai közben rájött, hogy a magyar-török egyezés csak a szavak átvételén alapszik, és az magyar nép igazi rokonai a finnugorok. Legjelentősebb munkája a Magyar-ugor összehasonlító szótár volt, amelyben a magyar szókincs legrégibb rétegét elemzi, összevetve a rokon nyelvek megfelelő szavaival.

 

1865: Megszületett William Butler Yeats irodalmi Nobel-díjas ír költő, drámaíró, elbeszélő, a 20. századi irodalom egyik kiemelkedő alakja. Legnagyobb irodalomtörténeti értékének az angol lírai irodalom megreformlását tartják, a viktoriánus költők jambikus verselését felváltotta a szabadverses költészetével, melyben az érzelmeket, s gondolatokat mítoszokkal, szimbólumokkal, látomásokkal fejezi ki magas fokú zeneiséggel. 

 

1941: Szent-Györgyi Albert bejelenti találmányát a jól eltartható, nagy C-Vitamin tartalmú készítmények előállításának eljárását. Szent-Györgyi a C-Vitamin biológiai hatását vizsgálta, melyért később Nobel-díjat kapott. A bejelentés napját 2009-ben Magyarországon a Magyar Feltalálók Napjának nevezték el, melyet azóta minden évben megünnepelnek.