Kultúrtörténeti évfordulók Május 28-án

1872: Megszületett Horger Antal nyelvész, egyetemi tanár, a szegedi Ferenc József Tudományegyetem Bölcsészet-, Nyelv-és Történettudományi Karának dékánja, a "szegedi egyetem fura ura". Kutatási területe a magyar hangtörténet, a szófejtések és a székely nyelvjárás vizsgálata volt. Ő alkotta meg az első magyar nyelvjárási térképet. Konzervatív, pozitivista tudósként, németes alapossággal írta meg műveit. A kultúrtörténetben azért lett leginkább ismert, mert a Tiszta szívvel című verséért eltanácsolta a Szegedi Egyetemről József Attilát.

 

1908: Megszületett Ian Fleming brit író, James Bond alakjának kitalálója. Regényei napjainkban is népszerűek, ezek kiválóan visszaadják az író korának gondolkodásmódját, értékeit és tárgyi világát. A kalandokkal, luxussal, kíméletlenséggel és kínzásokkal teli álomvilág érzékletes bemutatására mélységes életszeretet és egyfajta nyers, kesernyés filozófikusság jellemző. 

 

1923: Megszületett Ligeti György Kossuth-díjas zeneszerző. Tanulmányait Kolozsváron, majd a budapesti Zeneakadémián végezte, majd kezdetben népzenekutatással foglalkozott, Romániában több száz erdélyi magyar népdalt gyűjtött. Megpróbálkozott az elektronikus zenével, de leginkább a hangszeres zene állt közel hozzá. Zenéjének leginkább felismerhető vonása a neodadaista érzékenység a humor és az abszurd iránt. Jellemzője még a meccanico mozgástípus,amely szerint a zene gépszerű, hangzásában mechanikus és precíz. A zenész úgy játszik benne a hangszeren, mintha gép lenne. Művei egy részét a nyugati avantgárd mellett a magyar muzsika is jellemzi.