Kultúrtörténeti évfordulók Május 30-án

1786: Megszületett Fáy András író, a magyar reformkor irodalmi és társadalmi mozgalmainak egyik legtevékenyebb alakja. Nevéhez fűződik az első társadalmi regény, a Bélteky-ház. Szerb Antal szerint "regényét nem írói szándékkal írta, hanem a Széchenyi-kor általános reformvágya sarkallta". Ezen kívül számos állatmesét, aforizmát és parabolát írt, melyekbe életvitelét, tanácsait, észrevételeit burkolta, nagyon sok emberi vagy nemzeti gyarlóságot és előítéletet tesz nevetségessé. 

 

1849: Megszületett Fabinyi Rudolf vegyész, tudományszervező. Ő volt az első, aki hazánkban a modern szerves kémiával foglalkozott. Farkas Gyulával közösen tüzelőanyag-cellát állítottak elő, amely későbbiekben az űrhajózásban vált fontossá. Eljárást szabadalmaztatott a fa száraz desztilliálására. Módosította a szerves anyagok molekulasúly-meghatározására szolgáló forráspont és fagyáspontcsökkenés-mérés módszerét. Elindítója és szerkesztője volt a Vegytani Lapoknak, amely az első magyar kémiai folyóirat volt. 

 

1912: Megszületett Hugh Griffith Oscar-díjas walesi színész. Az 1930-as években kezdett filmezni, karrierjének csúcsa az 1960-as évtizedre tehető. Elsősorban szórakoztató kalandfilmek és vígjátékok kisebb, de fontos szerepeiben játszott. Egyik legjelentősebb szerepe a Ben Hur című filmben Ilderim sejk karakterének megformálása volt.