Kultúrtörténeti évfordulók Március 24-én

1684: Megszületett Bél Mátyás szlovák származású evangélikus lelkész, történet-és földrajztudós, író. Ő maga a történetírásban alkotott maradandót. Egyik úttörője a forrásgyűjtésnek és feltárásnak, de államismereti műveivel gyakorlati példamutatója az egyháztörténeten túlmutató, az egész ország viszonyaira kiterjedő világi tudományos kutatómunkának. Részletes államismereti munkájában Magyarország története, földrajza, népessége, közjoga lett volna benne, azonban munkáját sohasem tudta befejezni. A megírt fejezetek sem jelentek meg, csupán a felvidéki megyék anyaga, melyek címe: Notita Hungariae novae historico-geographicae I-V. Emellett Bél Mátyás foglalkozott a magyar nyelv kialakulásával, fejlődésével is. Tanulmánya jelent meg a rovásírásról is.

 

1844: Megszületett Arany László költő, népmesegyűjtő, Arany János fia. Székelyföldön gyűjtött népmeséket, melyeket Eredeti népmesék címen adott ki. Költőként a legjelentősebb műve A délibábok hőse című verses regény, amelyben megalkotott egy új figurát, Hűbele Baéázst, a koncepció nélküli magyart. Édesapja halála után több relikviát átadott a Nagyszalontán nyíló emlékszobának, emellett sajtó alá rendezte apja irodalmi hagyatékát.

 

1874: Megszületett Harry Houdini magyar származású amerikai illuzionista és bűvész. Minden idők legnagyobb szabaduló és a modern kor egyik legnagyobb előadóművésze. Cipőpucolóként és újságkihordóként kezdte karrierjét, majd felismerte a bűvészetben rejlő lehetőségeket. Trükkjei hatására előbb a "Kártya királya", majd a "Bilincs királya" néven illették. Egyike azon magyaroknak, akik csillagot kaptak a Hollywoodban a hírességek sétányán.

 

1911: Megszületett Joseph Barbera amerikai rajzfilmkészítő, producer. Társával, William Hannával alapították meg közös stúdiójukat. Hamarosan az egyik legismertebb animációs vállalat lettek és munkáik százai váltak a popkultúra szerves részévé. Olyan rajzfilmeket alkottak közösen mint a Tom és Jerry, a Flintstones, a Jetson család, a Scooby Doo, a Foxi Maxi, a Maci Laci és a Hupikék Törpikék.

 

1938: Megszületett Ágh István a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-és József Attila-díjas költő, író, műfordító, Nagy László költő öccse. Versei a pereméletet világítják meg szürrealisztikus képgazdagsággal, számos verstípusban alkotott: dal, többszólamú kompozíció és mozaikvers. Prózája is többrétű, találunk köztük jegyzeteket, naplókat, szociografikus írásokat, tárcákat, kritikákat, portrékat és önéletrajzi elemeket tartalmazó írásokat, melyek testvére, Nagy László alakjára is rávilágítanak. Számos nyelvből fordított verseket.