Kultúrtörténeti évfordulók November 29-én

1797: Megszületett Gaetano Donizetti itáliai zeneszerző, az itáliai bel canto korszak egyik legnagyobb, legtermékenyebb operakomponistája. Utolsóként lehelt életet a nápolyi iskola operastílusába. Ehhez az opera seria műfaját a francia grand opera és az osztrák singspiel stíluselemeivel ötvözte. Buffáiból féktelen temperamentum árad, míg vígoperái napjainkban is az operaszínpadok kedvenc repertoárdarabjai. Korai műveibe előszeretettel épített be olyan őrülési jeleneteket, amelyekben az előadók megcsillogtathatták énektudásukat. 

 

1938: Megszületett Nádler István Kossuth-és Munkácsy Mihály-díjas festő, Érdemes művész, az 1960-as években indult magyar neoavantgárd képzőművészeti mozgalom egyik elindítója és jeles képviselője. Művészetére hatott többek között az absztrakt festészet, a konstruktivizmus és a szürrealizmus. Inspirálták többek között a magyar népművészet motívumai, az európai klasszikus zene és a tradicionális távol-keleti zenék. Grafikákat és szobrokat is készített.

 

1966: Megszületett Olvasztó Imre gyermekszínész, nyomdász. Legjelentősebb szerepe az Indul a bakterház Regős Benguzának a megformálása volt. Alakítása nagyban hozzájárult, hogy a filmet kultuszfilmként tartsa számon a kultúrtörténet. A film után kapott egy-két kisebb szerepet, majd a színészetnek búcsút intve nyomdászként kezdett el dolgozni.