Kultúrtörténeti évfordulók Április 6-án

1483: Megszületett Raffaello Santi itáliai festő, építész, a cinquecentő kiemelkedő alkotója. Rövid életútját türelmetlen munkával töltötte meg. Ecsetje alól az egyik oldalon eszményi Madonnák kerülnek ki, másik oldalon a pápai lakosztály hatalmas freskói, antik témáikkal. Raffaello tisztában van önmaga értékével is. Feljogosítva érzi magát, hogy az antikvitás tiszteletreméltó művészei és tudósai közé a maga és barátai alakját is odafesse (Athéni iskola).

 

1814: Megszületett Ybl Miklós építész, a 19. század egyik legnagyobb magyar mestere, a historizmus európai jelentőségű képviselője. Nevéhez számos kastély, és több híres budapesti épület kötődik. Nevét emlékérem is őrzi. Egyik legismertebb remekműve a budapesti Operaház. A pályázat megnyerése után 11 évig (1873-1884) dolgozott az épületen, mint tervező és a kivitelezés irányítója. Az általa megálmodott légtechnikai és szellőzőrendszer a leggondosabban kialakított műszaki megoldások közé tartozott. A színpadgépezet is egyedülálló volt: vasból készült, hidraulikusan működött és nem volt gyúlékony. Ybl tervei alapján épült 1868-1870-ben a Margit-fürdő épülete a Margitsziget északi részén.

 

1948: Megszületett Grendel Lajos Kossuth-díjas szlovákiai magyar író, kritikus, egyetemi tanár. Korai novellái, kisregényei humorral és iróniával teltek. Regényeiben a szlovákiai magyarság napjainkbeli életét és problémáit a messzi történelmi időkbe visszanyúló előzményekkel szembesítik. A valóságot, a mesét, a mítoszt és az intellektuális elemzést keveri össze írásaiban. 

 

1968: Megszületett Kovács Ákos Kossuth-díjas énekes, dalszerző, zeneszerző, költő. A Bonanza Banzai kultzenekar alapítójaként és énekesekét tett szert országos hírnévre. Éneklés mellett ő írta a dalszövegeket és a zenét is. Szólókarrierje kezdetben a zenekarral párhuzamosan futott az együttes 1994-es felbomlásáig. A Bonanzával 9, szólóban 17 magyar és 6 angol nyelvű albumot jelentetett meg. Az éneklés-dalszerzés mellett verseket is ír, eddig öt verseskötete jelent meg.