Kultúrtörténeti évfordulók Január 27-én

1756: Megszületett Wolfgang Amadeus Mozart osztrák klasszicista zeneszerző, zongorista, karnagy, zenepedagógus. Rendkívül termékeny zeneszerző volt, Rövid élete alatt több mint 600 zeneművet írt, a korszak valamennyi zenei műfajában jelentőset alkotott. Írt miséket, operákat, oratóriumokat, kantátákat, orgona-és zongoraműveket, versenyműveket és szonátákat a legkülönfélébb hangszerekre, kamarazenei műveket, dalokat, balettet, színpadi kísérőzenét. Stílusa ötvözte a 18. század második felének ízlésvilágát. Az olasz dallamosságot szerencsésen keverte a francia és a német hangszerelés és formakincs eleganciájával. Operáiban megalkotta a zene és szöveg minden eddiginél szorosabb egységét, és magas művészi színvonalra emelte a német daljátékot, a singspielt. Zenekari műveiben a korábbinál sokkal drámaibb szimfonikus stílust alakított ki. Külön műfajként megalkotta a zongoranégyest, tökéletesítette a zongoraverseny és a zongoraszonáta műfajait. Elsők között írt billentyűs darabokat kalapács zongorára. Felfedezte a klarinétot. Jelentősebb operái: Figaro házassága, Don Giovanni, A varázsfuvola, Cosi fan tutte. 

 

1844: A pesti Nemzeti Színházban bemutatják a Hunyadi László című operát. A háromfelvonásos operát Erkel Ferenc szerezte, szövegkönyvét Egressy Béni írta Tóth Lőrinc Két László című drámája alapján. A bemutatót sokan a nemzeti zene születésnapjaként emlegetik. A bemutató hatalmas sikert aratott, amelyhez a közhangulat is hozzájárult: az opera történelmi cselekménye épp egy Habsburg származású magyar királyról festett meglehetősen gyászos képet. V. László döntésképtelen alakján sokan rokonították az akkor regnáló V. Ferdinánddal. 

 

1964: Megszületett Bridget Fonda amerikai színésznő. A Fonda-színészdinasztia legfiatalabb tagja, kezdetben nem érdekelte a színészet, de az iskolában ráeszmélt, hogy a színészet benne van a vérében. Az 1990-es években volt a csúcson, vígjátékban, akciófilmben, thrillerben és drámában egyaránt megállta a helyét. Jelentősebb filmjei: A Keresztapa 3., Egyedülálló nő megosztaná, Facérok, A kis Buddha, A bérgyilkosnő, Sorsjegyesek, Jackie Brown.