Kultúrtörténeti évfordulók Július 20-án

1304: Megszületett Francesco Petrarca itáliai humanista költő. Szerb Antal az első humanistának nevezte, "aki teljes szenvedéllyel fordul az antik világ felé, benne az emberiség utolérhetetlen és visszahozhatatlan aranykorát látja". Legnagyobb hatású műve a Daloskönyv, amelynek tematikájában nagy szerelme, Laura iránti érzelmei állnak a középpontban. 

 

1467: Pozsonyban négy karral megnyílik az Academia Istropolitana. Az Istropolitana szó ógörögül Pozsony városát jelölte. Kancellárja Vitéz János lett, mellette kiváló oktatók voltak, közöttük a korszak egyik legjelentősebb tudósa, Johannes Regiomontanus. Az intézmény hallgatói főleg nemesek és egyháziak voltak. Vitéz János halála után az intézmény hanyatlani kezdett, végül Hunyadi Mátyás halála után szűnt meg. Egykori épülete napjainkban a pozsonyi Színművészeti Főiskolának ad otthont.

 

1822: Megszületett Gregor Mendel szudétanémet származású Ágoston-rendi szerzetes, botanikus, a tudományos örökléstan megalapozója. Megállapította az ivarosan szaporodó populációkban a gének természetes átörökítésének törvényszerűségeit. Munkásságának újrafelfedezése alapozta meg az örökléstant, ennek köszönhetően sokan a "genetika atyjának" nevezik.

 

1895: Megszületett Moholy-Nagy László fotográfus, konstruktivista festő, ipari formatervező, a kísérleti filmek egyik magyar úttörője. Radikálisan kísérletező művészegyéniség volt, aki otthonosan mozgott a festészet, a szobrászat, a fotó-és filmművészet, de az ipari formatervezés, a látványtervezés és a reklám területén is. Meghatározó jelentőségű képzőművészeti, elméleti és pedagógiai munkássága, fényképei, filmjei és nevétől elválaszthatatlan fotogramjai átformálták a művészetről való gondolkodást. A Bauhaus-iskola egyik legismertebb tanára volt.

 

1947: Megszületett Carlos Santana Grammy-díjas mexikói latin rockzenész, gitáros. Az 1960-as évek végén vált ismertté csapatával. Kezdetben a jazz fusion irányába indult el, majd kommersz rock-és tánczenei elemeket szőtt dalaiba, ami napjainkban is védjegye. Gyakran dolgozik együtt más zenészekkel, folyamatosan próbál új stílusokat felfedezni, mellyel saját zenéjét is megfűszerezheti. Szenvedélyes gitáros, hangzása egyedi, játéka különös kifejezőerővel bír.