Kultúrtörténeti évfordulók Január 21-én

1820: Megszületett Hunfalvy János földrajztudós, a magyar tudományos földrajz megalapítója. A Tudományegyetemen ő volt az első hazai földrajzprofesszor. Értékes szakkönyvei jelentek meg Magyarország földrajzáról és a földrajz történetéről. Szerkesztett atlaszokat, és megírta az egyetemes földrajz kézikönyvét. Keleti Károllyal közösen szerkesztette az Akadémia nemzetgazdasági és statisztikai közleményeit. 

 

1823: Megszületett Madách Imre költő, író, ügyvéd, politikus. Pályafutása során írt verseket és drámákat, mégis egyetlen művével írta be nevét a magyar irodalomtörténetbe, Az ember tragédiája című drámai költeményével. Művének minden kor számára van érvényes mondanivalója, lényegében ezt tette halhatatlanná. Szinte megjelenése óta folyik róla a vita. A 15 színből álló műben az emberiség történelmét tekinti át, maga az író főleg a korszak nagy szellemi áramlatainak szerepét és sorsát kívánta bemutatni. 

 

1922: Megszületett Telly Savalas Emmy-díjas görög származású amerikai színész, énekes. Kisebb szerepekben játszott, amikor Burt Lancaster felfedezte. Vele három filmben játszott együtt. Az alcatrazi emberben játszott szerepéért Oscar-díjra jelölték. Legismertebb filmszerepét A piszkos tizenkettő című filmben játszotta el, míg a tévénézők leginkább a Kojak című krimisorozat állandóan nyalókázó és szivarozó, a bűnözőket mindig megleckéztető címszereplőjeként ismerhetik. Játszott még a McKenna aranya, a Kelly hősei, A halál ötven órája, az Őfelsége titkosszolgálatában, A Poszeidon kaland című filmekben

 

1924: Megszületett Benny Hill angol komikus, színész, énekes. Kezdetben rádiós műsorvezető volt, majd saját tévéműsort kapott. Mintegy 20 éven keresztül készítette a The Benny Hill Show című humoros sorozatát. A szexuálisan gyakran kétértelmű jelenetekben különböző szerepekben és maskarákban jelent meg, és mesterien alkalmazta többek között a paródia és a pantomim eszköztárát. Énekesként is sikeres volt, egy dalával négy héten keresztül vezette a brit slágerlistákat.

 

1928: Megszületett Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, egyetemi tanár. A szocialista gazdasági rendszer, a nem-egyensúlyi rendszerek és a posztszocialista átmenet nemzetközileg is kiemelkedő kutatója. Eredményeit számos nagy hatású könyvben és folyóiratcikkben tette közzé, ezek rendszerint magyar és angol nyelven jelennek meg. Jelentősebb munkái: A hiány, A szocialista rendszer, A gondolat erejével, Szocializmus, kapitalizmus, demokrácia és rendszerváltás, Gondolatok a kapitalizmusról.

 

1941: Megszületett Placido Domingo Grammy-díjas spanyol operaénekes, tenor, karmester, operaigazgató, a Három Tenor egyike. A ma élő tenorok közül talán őt tartják a legsokoldalúbbnak, eddig 92 különböző szerepet énekelt a színpadon. Szinte az összes klasszikus tenorszerepet elénekelte, mellette számos modern darabban is játszott. Sokat énekelt együtt José Carrerasszal és Luciano Pavarottival, ők voltak utóbbi haláláig a Három Tenor.