Kultúrtörténeti évfordulók Július 22-én

1912: Megszületett Muráti Lili színésznő. A modern, fiús, sportos, önálló nőtípust formálta meg a színpadon. Jó jellemábrázoló képességgel, egyéni humorral és bájjal játszotta a modern drámák leányalakjait. A filmvásznon általában a határozott, kissé kacér, de nagyon is tudatos nőt alakította, aki minden helyzetben feltalálja magát és mindent önállóan megold. Egyaránt sikeres volt az 1930-as, 1940-es évek Magyarországán és a második világháború után emigrálva Spanyolországban is.

 

1946: Megszületett Markos György színész, humorista. Kezdetben színházakban játszott, majd a Magyar Rádió Humorfesztiválján Nádas Györggyel közös produkciójával elsöprő sikert arattak. Gyors, hirtelen de annál biztosabb rögtönzőképességével azonnal a legnagyobb nevettetők közé emelkedett. A Markos-Nádas duó legendás párossá vált. Az 1990-es évek közepe táján különváltak, de napjainkban is kabarékban és showműsorokban újraegyesülnek.

 

1955: Megszületett Willem Dafoe amerikai színész. Az egyik legnépszerűbb hollywoodi jellemszínész, érdes arca leginkább gonosz vagy instabil karakterek megformálására teszi alkalmassá, de sikerrel alakított rendőr karaktereket is. Jelentősebb filmjei: Élni és meghalni Los Angelesben, A szakasz, Saigon: Tiltott zóna, Krisztus utolsó megkísértése, Könnyű altató, Fehér sivatag, A tanú teste, Féktelenül 2, Amerikai psycho, Pókember, Volt egyszer egy Mexikó.