Kultúrtörténeti évfordulók Március 26-án

1911: Megszületett Tennessee Williams amerikai drámaíró. Legtöbb írásának problémákban bővelkedő családja szolgáltatta. Műveiben a vad szexualitástól űzött hősei az öncsalás, a hazugság, a fantázia világában élnek, s az író társadalmának hangulatára jellemző, hogy műveiben nem kapunk választ arra a kérdésre, hogy szereplőinek érdemes lenne-e ebből a világból kikerülniük. Williams munkásságában harminc színdarabot, két kötet verset, öt kötet esszét és novellát produkált. Legismertebb művei: A vágy villamosa, Macska a forró bádogtetőn

 

1913: Megszületett Erdős Pál matematikus, a 20. század egyik legkiemelkedőbb matematikusa. Munkásságát a számelmélet, a kombinatorika, a számelmélet és az analízis területén fejtette ki. Iskolaalapító tudós, számos akadémia és egyetem választotta tiszteletbeli tagjává vagy díszdoktorává. A magyar matematika utazó nagykövete volt. 

 

1934: Megszületett Alan Arkin amerikai színész, rendező, zenész, énekes. Színházban és filmen egyaránt sikeres színész. Kitűnő komikus, de intrikusként és drámai szituációban mint kisember is kiváló alakítást nyújt. Jelentősebb filmjei: Magányos vadász a szív, Zsarufrász, Ollókezű Edward, Világgá mentem, Otthon véres otthon, Hazudós Jakab, Will és Grace, Marley és én, Az Argó-akció.

 

1934: Megszületett Harkányi Endre Kossuth-és Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész. Jellemformáló képessége különösen groteszkbe hajló karakterszerepekben, valamint a naív, a megfélemlített és kijátszott kisember megformálásában érvényesült. Népszerű szinkronszínész, leginkább rajzfilmekben hallhattuk a hangját, közülök a legismertebb Mézga Géza hangjaként.

 

1944: Megszületett Diana Ross amerikai énekesnő, színésznő. Tizenévesen kezdett barátnőivel énekelni, együttesük Supremes néven ért el sikereket. A soulzene lágyabb vonalát követték. Az 1970-es években kezdett szólókarrierbe, mellette filmekben is játszott. Szólóban mintegy 8 dala lett listavezető, színésznőként Golden Globe-díjat kapott és Oscar-díjra jelölték.