Kultúrtörténeti évfordulók Március 21-én

1685: Megszületett Johann Sebastian Bach német barokk zeneszerző, orgonista, hegedűművész, a zeneművészet és az általános zenetörténet egyik legnagyobb egyénisége, a protestáns egyházi zene kiemelkedő képviselője. Művei mély intellektuális tartalmuk és tanító jellegük miatt zeneszerzők nemzedékeire hatottak. Művészetében a barokk hangszeres polifónia fejlődésének csúcspontjára érkezett. A stílus legfontosabb műfaja a fúga, amely általa nyerte el legtökéletesebb és legkoncentráltabb kifejezőerejét. Munkásságának jó részét a vallásos témájú kompozíciók alkotják, amelynek alapja a protestáns korál. 

 

1769: Megszületett Dayka Gábor költő, pap, tanár. Csokonai által sokra tartott költő volt, aki a felvilágosodás eszméitől áthatott, szentimentális verseket alkotott. Ezekben felfedezhető az egyén és a társadalom konfliktusából eredő érzelmi feszültség, a konvenciók között vergődő költő lázadása is. Mestere volt a természet festésének, a külső természet és a belső világ összehangolásának. Lírájának szegénysége miatt nem vált a magyar irodalmi hagyomány igazán élő és ható egészévé.

 

1839: Megszületett Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij orosz zeneszerző, az operairodalom és az orosz zene történetének kimagasló egyénisége, a 20. század zenéjének egyik előfutára, az orosz Ötök tagja. Művei közül a dalai a legjelentősebbek. Saját maga írta szövegüket, és a románc mellett gyakorta írt jellegzetes helyzetben beszéltető, realista, gyakran ironikus szemléletű, rövid drámai jelenethez hasonló dalokat is. Művei közül legismertebb a Borisz Godunov és az Egy kiállítás képei.

 

1887: Megszületett Kassák Lajos író, költő, műfordító, képzőművész. A Nyugat forradalma mellett az ő vezetésével bontott zászlót a magyar avantgárd. A művészeti stílus európai jelentőségű képviselője volt, az irodalomban és a képzőművészetben egyaránt maradandó értékeket hozott létre. Személyes írói-művészi útja az expresszionista indíttatástól az aktivizmuson át, megérintve a szürrealizmustól és a dadától, a konstruktivizmusig vezetett. Legismertebb munkája A ló meghal, a madarak kiröpülnek című vers.

 

1958: Megszületett Gary Oldman angol színész, író, filmrendező, producer, alkalmi zenész. Arról vált főleg híressé, hogy nagyszerűen vált a különböző akcentusok között, emellett nagyon hihetően játssza el a pszichotikus vagy őrült személyeket. Ismertebb filmjei: Rosencrantz és Guildernstein halott, A pokol konyhája, JFK - A nyitott dosszié, Tiszta románc, Leon a profi, A skarlát betű, Az ötödik elem, Az elnök különgépe, Harry Potter-sorozat és az újabb Batman-széria. 

 

1987: Megszületett Tarja Kauppinen Bekezdés-és Dugonics András Irodalmi-díjas írónő, szerkesztő.. Műveiben friss és csípős stílusban tart görbe tükröt társadalmunk elé, egyéni humorával és gazdag szókicsével pedig elvarázsolja az olvasóit. Mintha összegyúrták volna  Esterházy Pétert és Rejtő Jenő egy kis humán tudományos műveltséggel megfűszerezve.