Kultúrtörténeti évfordulók Augusztus 15-én

1771: Megszületett Walter Scott skót költő, regényíró, az angol romantika kimagasló alakja. Elsősorban a regénytechnika megújításában és a realista táj-és környezetábrázolásban alkotott maradandót. Ő hozta létre a történelmi regény műfaját. Nagy hatású regényei, pl. Rob Roy (1818), Ivanhoe (1820), Keresztes vitézek történetei (1825) jelentősen inspirálták hazánkban Jókait és Kemény Zsigmondot is.

 

1890: Megszületett Hunyady Sándor regény-és drámaíró. Elsősorban novellisztikájával írta be a nevét az irodalomtörténetbe. Elbeszéléseire a bohém nézőpontja jellemző, a társadalmi kasztokon és osztályokon kívül álló emberé, aki egyetlen réteg szemléletét sem tesz magáévé, ezért valamennyit kritikusan tudja szemlélni. A maupassant-i novellatípust honosította meg irodalmunkban. Szereplőit előszeretettel választja a kisváros foglalkozásuk vagy gondolkodásmódjuk okán rétegen kívüli alakjai közül, akiket ez a jellegzetességük sodor a hétköznapitól eltérő élethelyzetbe. Regényeiben egy-egy drámai szituációt aknáz ki novellisztikus tömörítéssel, legismetebb közülük önéletrajzi vonatkozású műve, a Családi album.

 

1932: Megszületett Kákosy László Száchenyi-díjas egyiptológus, egyetemi tanár. Karrierjét a Szépművészeti Múzeum Egyiptológiai Osztályán kezdte, majd az ELTE-n lett tanár. Számos egyiptomi ásatáson vett részt, az 1980-as évektől vezette egy II. Ramszesz kori síregyüttes feltárását és a leletek tudományos feldolgozását. Mellette számos könyve jelent meg egyiptomi történelem különböző kérdéseiről, legismertebb közülük az egyiptomi civilizáció teljes történetét bemutató Ré fiai. 

 

1969: A New York állambeli White Lake-ben elkezdődik a Woodstock Fesztivál. A háromnapos fesztiválon a szabad ég alatt harminckét előadó és zenekar lépett fel mintegy félmillió néző előtt. A hatalmas tömeg ellenére nem történt rendbontás, a hatóságok még a kábítószer-árusítást is engedélyezték a fesztivál ideje alatt. Olyan előadók léptek fel, mint Santana, Janis Joplin, a Creedenc Clearwater Revival, a The Who, Joe Cocker, a Blood, Sweat and Tears és Jimi Hendrix.