Kultúrtörténeti évfordulók December 13-án

1797: Megszületett Heinrich Heine német romantikus költő, író, újságíró. Egyszerre mondják a romantika utolsó költőjének és a romantikát meghaladó realista és modern költőnek. Műveiben a német köznyelv irodalmivá vált. Goethe és Schiller mellett a korszak harmadik legjelentősebb irodalmi képviselője. Lírája termékenyítőleg hatott a német romantikus zenére. Egyike a legtöbbet fordított német költőknek.

 

1815: Megszületett Veres Pálné, a 19. század iskolaalapító nagyasszonya, az Országos Nőképző Egyesület alapítója. Saját magát képezte, később is saját lányának a legjobb képzést akarta biztosítani. Ezért kezdett foglalkozni pedagógiával, később a nőnevelés úttörője lett. Deák Ferenc támogatásával iskolát alapított, amely a nők szellemi fejlődését, magasabb ismeretek megszerzésének lehetőségét tűzte ki céljául. A tantervet is ő maga dolgozta ki. Ezután is folyamatosan küzdött a nők műveléséért, halála után nyíltak meg az egyetemek kapui a nők előtt. Emlékét őrzi az általa alapított iskola, amely napjainkban Budapest belvárosában, a róla elnevezett utcában található.

 

1816: Megszületett Ernst Werner von Siemens német feltaláló, gyáralapító. Kifejlesztett többek között egy új szabályozót a gőzéphez, egy prést a műkörgyártáshoz, és Johann Georg Halskével közösen tökéletesítette a távírót. Tervei szerint épült az első villamos vasút és nevéhez fűződik a németországi utcai világítás rendszerének kiépítése. Meghatározta számos anyag elektromos ellenállását. Az általa alapított gyár napjainkban is egyike a világ legnagyobb elektrotechnikai cégeinek. A későbbiekben tiszteletére nevezték el Siemensnek az elektromos vezetőképesség SI-egységét.