Kultúrtörténeti évfordulók November 3-án

1808: Megszületett Egressy Gábor színész. Korának legműveltebb színészének tartották, a színészet első magyar elméletírója volt. Kezdetben vándorszínész volt, majd Kassán és Kolozsváron játszott, tagja volt a budai Várszínháznak és a Nemzeti Színháznak. Fontos szerepet játszott Shakespeare népszerűsítésében, akinek számos munkáját lefordította. Alapítója és szerkesztője volt az első magyar színházi újságnak, a Magyar Színházi Lapnak.

 

1825: Széchenyi István Pozsonyban az országgyűlés kerületi ülésén felajánlja birtokai egy évi jövedelmét egy, a magyar nyelv „kifejtését”, s „honosainknak magyar neveltetését” elősegítő intézet létrehozására. Két évvel később az alapítást törvénybe iktatták (1827/11. tc.).majd elkészült az alapszabály, a testület 1830-ban kezdte meg működését. A testület elsődleges feladata a nyelvművelés és a tudományok anyanyelvű művelése lett. A tagok 6 osztályban dolgoztak (nyelvtudományi, bölcseleti, történeti, matematikai, törvény-és természettudományi), egy részük rendes fizetést kapott az Akadémiától. 

 

1889: Megszületett Seress Rezső zeneszerző, zongorista. Karrierjét artistaként kezdte egy vándorcirkuszban, majd színésznek tanult, miközben tehetséges zongorajátékára figyeltek fel. A Még egy éjszaka című nótájával vált ismertté, a legnagyobb sikerét pedig a Szomorú vasárnap című dallal érte el, amely napjainkig az egyetlen magyar világsláger, több mint 100 nyelven adták elő.

 

1914: Megszületett Vértes László ősrégész. Eleinte orvosnak tanult, majd anyagi gondok miatt abbahagyta. Dolgozott könyvárosként, segédmunkásként és könyvkereskedőként, közben barlankutatással foglalkozott. A világháború után lett munkatársa a Magyar Nemzeti Múzeumnak, ahol gyakorlati munkája során sajátította el régészeti ismereteit. Ő tárta fel többek között az Istállós-kői-barlangot, a lovasi őskőkori festékbányát, legjelentősebb feltárását a vértesszőlősi őstelepen végezte, ahol megtalálta a Samu névre keresztelt előember maradványait is.

 

1921: Megszületett Charles Bronson amerikai színész. Karrierje során főleg western-és akciófilmekben játszott, amelyekben keménykötésű rendőrt vagy revolverhőst alakított. Jelentősebb filmjei: A hét mesterlövész, A halál ötven órája, A piszkos tizenkettő, Volt egyszer egy Vadnyugat, Bosszúvágy, Telefon, A zsaru családja.

 

1947: Megszületett Bencze Ilona Jászai Mari-díjas színésznő, rendező, Érdemes művész. Vonzó megjelenésű, finom, árnyalt jellemábrázolásokra képes. Színházban és filmben egyaránt bizonyította tehetségét, az egyik legtöbbet foglalkoztatott és legszebb hangú szinkronszínésznő. Tagja volt a Madách Színháznak és a kecskeméti Katona József Színháznak, 1992 óta szabadúszó. Tévészerepei közül egyik legismertebb a Szomszédok című teleregényben játszott mellékszerepe.