Kultúrtörténeti évfordulók Május 16-án

1911: Megszületett Gács Rezső alias Rodolfo bűvész, Érdemes és Kiváló művész. A bűvészkedéshez egy kínai gyöngyárus által kapott kedvet, ő dunai kavicsokkal megtanított neki egy bűvészmutatványt. Odry Zuard felkarolta és leckéket adott neki. Kezdetben közösen léptek fel, majd Rodolfo szólóban bűvészkedett. Számtalan egylet, klub hívta innentől fellépni. Sikereinek valódi forrása számainak tökéletes kidolgozása és a közönséggel való kapcsolatteremtése voltak. Híres mondata szlogenné vált: "Figyeljét a kezemet, mert csalok". Minden idők egyik legnagyobb beszélő kézügyességi bűvésze é zsebtolvaja volt, rengeteg trükköt tudott, ezek közül sokat elő tudott adni bármikor színpadképesen

 

1927: Megszületett Máthé Erzsi a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-és kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznő, Érdemes és Kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Sokoldalú művésznő, akit királynői tartása és mély, zengő orgánuma tragikus szerepek megformálására tesz leginkább alkalmassá. Emellett humora és karikírozó képessége vígjátékokban is kiválóan érvényesül. 

 

1935: Megszületett Ember Judit Balázs Béla-díjas filmrendező. Filmjeinek többsége felér egy társadalomtudományi-művészeti esettanulmánnyal. Sajátos stílust és egyéni módszert teremtett. Műveiben egyszerre kapott hangsúlyt az izgalmas oknyomozás, valamint a filmjeiben szereplő egyszerű emberekkel való bensőséges kapcsolata. Minden alkotása olyan témákról szól, amelyek politikai tiltakozást váltottak ki az 1970-es évektől napjainkig. Számos filmjét betiltották, például a Pócspetri, a Színpad, a Határozat és a Tantörténet című alkotásokat. 

 

1953: Megszületett Pierce Brosnan ír-amerikai színész, producer. Színházban kezdett, majd gyorsan átment a film világába. Először a Remington Steele című sorozattal vált ismertté, majd az 1990-es évekbe második felében megkapta James Bond szerepét, akit négy filmben alakított. Egyaránt szerepelt vígjátékokban (Mrs. Doubfire, Válótársak) és akciófilmben (Halálvonat, Gyújtóhatás).

 

1966: Megszületett Janet Jackson amerikai énekesnő, az 1980-as és az 1990-es évek egyik legsikeresebb előadója. Michael Jackson kishugaként vált ismertté. Zenéjében az R&B, a disco, a funk és a rap elemeit ötvözi, gyakran használ fel részleteket korábbi dalokból. Koreográfiája és videoklipjei mellett társadalmi tudatosságú dalszövegeivel is kitűnt. Világszerte több mint 100 millió lemezt adott el. 

 

1969: Megszületett David Boreanaz amerikai színész. Leginkább sorozatszínészként ismert. Első szerepét a Rém rendes család egyik epizódjában játszotta, majd szerepet kapott a Buffy a vámpírok réme című sorozatban, amelyben a jó vámpírt, Angelt játszotta. Később Angel önálló sorozatot is kapott. Másik jelentős szerepe a Dr, Csont című sorozatban Seeley Both különleges ügynök karakterének megformálása, egyes részeket rendezett is.