Kultúrtörténeti évfordulók Február 1-én

1857: Megszületett Vlagyimir Mihaljovics Behtyerev orosz pszichiáter, neuropatológus, fiziológus, pszichológus, az objektív pszichológia atyja. Nevéhez fűződik többek között a hippocampus emlékezetben betöltött szerepének leírása, számos tanulmányt írt a reflexről és róla neveztek el egy izületi betegséget is. Híres volt Pavlovval való versengése is a kondicionált reflexek leírásánál.

 

1901: Megszületett Clark Gable Oscar-díjas amerikai színész. Vándorszínészek hatására kezdett érdeklődni a színészet iránt. Karrierje 1931-ben indult be egy westernfilmmel, amely hatására egyből a 10 legjobb hollywoodi színész között emlegették. Első főszerepét az Ez történt éjszaka című filmben kapta meg, amelyért Oscar-díjjal jutalmazták. Legismertebb és legjelentősebb szerepét az Elfújta a szél Rhett Buttlereként alakította Vivien Leigh társaságában.

 

1941: Megszületett Gion Nándor vajdasági magyar író. Neoavantgárd kísérletekkel kezdte pályáját, laza időkezelésű, szabad asszociációkban bővelkedő könyvvel kezdte pályáját, majd az 1960-as évek végén kialakította sajátos, elevenen, fordulatosan mesélő elbeszélői módszerét és stílusát. Művei legtöbbször szülőföldjén, Szenttamáson és környékén játszódnak. Szemléletükre az eleven meséléssel, visszatérő hősökkel, a képtelen és a természetes dolgok, események keverésével létrehozott dúsított realizmus jellemző. 

 

1941: Megszületett Végel László Kossuth-díjas vajdasági magyar író. Az 1960-as évektől kezdve a vajdasági magyar irodalom és közélet meghatározó alakja. Műveiben hatásosan boncolgatja a kisebbségi lét jelenségét az emberi alapkérdések tükrében. Írásait számos nyelvre lefordították. 

 

1949: Megszületett Bélyácz Iván közgazdász, egyetemi tanár. Kutatási területe a befektetések tőkefinanszírozási és hatékonysági problémái, az amortizáció elmélete és gyakorlata és a beruházások hatékonysága. Jelentős eredményeket ért el a beruházások döntési és finanszírozási problémáinak újszerű vizsgálatában. Művei segítették a pénzügyi gazdaságtan hazai kutatását. Tanulmánya jelent meg a vállalati tőkestruktúráról, a külföldi működőtőke és a külső eladósodás kapcsolatáról és a vállalati teljesítmény mérésének etikai aspektusairól.

 

 

1965: Megszületett Brandon Lee amerikai színész, Bruce Lee fia. Leginkább akciófilmekben volt látható, életének egy véletlen baleset vetett véget. A Holló című film forgatásán az egyik pisztolyba napjainkig tisztázatlan körülmények között éles töltény került, ez okozta a halálát. A film valószínűleg az események miatt jegyeladási rekordot döntött. Jelentősebb filmjei voltak még: Lézer misszió, Leszámolás Kis-Tokióban, Mint a tűz.