Kultúrtörténeti évfordulók Január 30-án

1770: Megszületett Köteles Sámuel filozófus, államtudós. A felvilágosodás korának neves, kantiánus alapokra helyezkedő erdélyi filozófusa volt, fontos szerepet játszott a magyar filozófiai szaknyelv megteremtésében. Olyan fogalmak bevezetése fűződik a nevéhez, mint a nembeli különbség, a kölcsönös képzetek és az indítóok.Általános filozófián túl foglalkozott még esztétikával, metafizikával, filozófiatörténettel, pedagógiával, államtudománnyal, természetjoggal, statisztikával és filozófiai antropológiával. 

 

1908: Megszületett Gerendás Mihály Kossuth-díjas biokémikus, egyetemi tanár, fotográfus. Kutatási területei közé tartozott a spektroszkópia, az izom-összehúzódás mechanizmusának tisztázása, majd a véralvadási folyamatok megismerése. Legnagyobb érdeme a véralvadást nagymértékben serkentő fibrinkészítmény megalkotása. 

 

 

1930: Megszületett Gene Hackman Oscar-díjas amerikai színész. A színésziskolában eltanácsolták, de ő nem adta fel. Előbb a Broadwayen aratott sikereket, majd filmes mellékszerepekkel hívta fel magára a figyelmet. Első jelentős főszerepe a Francia kapcsolat nyomozójának alakítása volt, amelyért elnyerte az Oscar-díjat. Számos filmben bizonyította, hogy szinte minden műfajban megdöbbentően realisztikus alakításra képes. Jelentősebb filmjei: A döntés éjszakája, A híd túl messze van, Superman, Kereszttűzben, Hajszál híján, Nincs bocsánat, A cég, Az utolsó esély, Szóljatok a köpcösnek, Gyorsabb a halálnál, Madárfészek, A közellenség, Az arany markában.

 

1951: Megszületett Phil Collins hétszeres Grammy-, egyszeres Oscar-és Golden Globe-díjas angol dobos, énekes dalszerző, színész. Karrierjét kisebb együttesekben kezdte, majd a Genesis dobosaként vált ismertté. Peter Gabriel kiválása után az együttes énekese lett. Az együttes mellett szólólemezekkel is jelentkezett és számos sikeres filmzenét írt és énekelt. Megpróbálkozott a színészettel, összesen négy filmben játszott. 

 

1963: Megszületett Thomas Brezina osztrák ifjúsági író, forgatókönyvíró, műsorvezető. Gyermekkorában kezdett írni és fiatal korától szerepel a rádióban. A nagy áttörést A térdnadrágos detektívek című ifjúsági krimisorozata jelentette számára. Műveit mintegy 32 nyelvre fordították le, számos regényéből film is készült. A könnyed, kalandos olvasmányom mellett ismeretterjesztő kiadványokat, tankönyveket is ír.