Kultúrtörténeti évfordulók Június 15-én

1752: Benjamin Franklin végrehajtja híres sárkányos kísérletét Philadelphiában. Két évvel korábban vetette fel, hogy a villám valójában elektromosság és ezt egy kísérlettel kellene igazolni. Egy papírsárkány felengedését javasolta olyan viharban, amelyben villámlás várható. 36 nappal korábban már megcsinálták ezt a kísérletet Franciaországban. Mindkét kísérlet sikeres volt, a későbbiekben volt aki kísérletezés közben halálos áramütést kapott. Ez a kísérlet vezetett később a villámhárító feltalálásához. 

 

1763: Megszületett Berzeviczy Gergely felvilágosult szellemű közgazdasági író. Kapcsolatban volt a Martinovics-mozgalommal, annak bukása után a megtorlástól félve visszavonult a politikai élettől és tudományos munkásságát bontakoztatta ki. Az elsők között vette észre, hogy Magyarországon a feudális viszonyok gátolják a haladást. Éles bírálatban hívta fel a nemesség figyelmét a jobbágyság kizsákmányolására. Magyarországon elsőként írt olyan közgazdasági szakmunkát, amelyen Adam Smith hatása érezhető. A magyar kutatók közül elsőként foglalkozott Európa paraszti népeinek összehasonlításával. A magyar jobbágyság történetének vizsgálatával pedig a történeti néprajz úttörője volt. Nevét napjainkban Miskolcon és Budapesten egy-egy szakközépiskola őrzi.

 

1939: Megszületett Lőrincz L. László orientalista, író, műfordító, Magyarország egyik legsikeresebb kortárs írója. Tudományos munkásságában a tibeti és a mongol folklórral, irodalommal és történelemmel foglalkozott. Írói tevékenységét ifjúsági regények írásával kezdte, népszerű íróvá a tudományos-fantasztikus regényeivel vált. Leslie L. Lawrence álnéven többségében keleti tárgyú kalandregényeket ír, melyekben ötvöződnek a biztonsággal kezelt tudományos ismeretek és a kutatásai során felhalmozott tapasztalatok ismeretterjesztő szándéka, valamint a fordulatos, izgalmas, kalandos cselekmény. Bűnügyi regényei általában egzotikus helyszíneken játszódnak, ahol rejtélyes gyilkosságok történnek, melyeket a szereplők a történet elején természetfölötti jelenségekkel magyaráznak meg, majd a főhős felfedi a rejtélyt és elfogja a gyilkost. 

 

1945: Megszületett Harsányi Gábor kétszeres Jászai Mari-díjas színész, író, drámaszerző, Érdemes művész. Sokműfajú színész, vezető karakterszerepek sorát játszotta el. Legjobb alakításaiban egyszerre jellemzi humoros és félelemkeltő kétértelműség. Számos film és tévéjáték főszereplője, legismertebb alakítása az Egy óra múlva itt vagyok című tévésorozatban Láng Vince karakterének megformálása volt. Népszerű szinkronszínész.

 

1946: Megszületett Demis Roussos görög énekes, az 1970-es évek egyik legjellegzetesebb popikonja. Karrierjét az Aphrodite's Child nevű progreszív rockegyüttesben kezdte, ahol Vangelisszel zenélt együtt. Később szólókarrierbe kezdett és olyan slágereket énekelt, mint a Rain and tears, a Forever and ever és a Goodby my love goodbye. Világszerte több mint 50 millió albumot adott el, dalait több nyelven is elénekelte.