Kultúrtörténeti évfordulók Augusztus 18-án

1910: Megszületett Turán Pál Kossuth.díjas matematikus. Kidolgozta, majd széleskörűen alkalmazta a hatványösszegmódszert, amely számos eredményt adott az analitikus számelméletben és általában az analízisben. Elsőként alkalmazott valószínűségszámítási módszereket a számelméletben. Erdős Pállal közösen számos kutatást végeztek, egyik legismertebb közös témájuk az approximációelmélet volt. Emlékét díj őrzi, melyet a matematikában elért kimagasló tudományos tevékenységért adnak.

 

1922: Megszületett Alain Robbe-Grillet francia író, filmrendező. A francia új regény egyik úttörője volt. A különböző terek és idők: a múlt emlékképei, a jelenbeli események és a jövőben várható vagy elképzelt történések keverednek egymással regényeiben. Egyes bírálói szerint Poe, Kafka és Borges között ingadozik a stílusa. Legismertebb regénye A radírok.

 

1929: Megszületett Horváth Teri Kossuth-és kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznő, Érdemes művész. Őszinte, hiteles alakításaiból mély emberség sugárzott. Színapon és filmen egyaránt jól érvényesült egyszerű, eszköztelen játéka. Egyik legismertebb filmszerepét az Indul a bakterházban játszott, melyben a Banya karakterét alakította.

 

1933: Megszületett Roman Polanski Oscar-díjas lengyel színész, színházi-és filmrendező. Karrierjét rádiós, majd színházi színészként kezdte tizenévesen, majd filmszerepeket kapott. Első jelentősebb filmrendezése a Kés a vízben volt, amelyet számos sikeres film követett. Legismertebb közülük A zongorista, melyért Oscar-díjat kapott, de egy érvényben levő elfogatóparancs miatt nem vette át.

 

1936: Megszületett Robert Redford Oscar-díjas amerikai színész, filmrendező, filmproducer. Festészetet tanult majd az Amerikai Színművészeti Akadémia hallgatója lett. Színész karrierjét a Broadway-en kezdte, majd filmezni kezdett. Romantikus filmekben és krimikben egyaránt megállta a helyét. Jelentősebb filmjei: Butch Cassidy és a Sundance Kölyök, A nagy balhé, A Keselyű három napja, Az elnök emberei, Távol Afrikától, Komputerkémek, A hírek szerelmesei, Amerika Kapitány: A Tél Katonája.

 

1952: Megszületett Patrick Swayze amerikai színész, táncos, énekes, dalszövegíró. Számos filmben játszott kisebb szerepekt, első jelentősebb szerepét az Észak és Dél című tévésorozatban kapta, míg a nagy áttörést a Dirty dancing tánctanárának megformálása hozta meg számára. További jelentősebb filmjei: Országúti diszkó, Ghost, Holtpont, Wong Foo, kösz mindent! - Julie Newmar. Betegség miatt 2009-ben bekövetkezett halála rangongók millióit döbbentette meg.