Kultúrtörténeti évfordulók Szeptember 4-én

1768: Megszületett Francois-René de Chateaubriand francia író, politikus, a francia romantika kiemelkedő alakja. Természetleírása, az egyén önnön érzelmeinek vizsgálata, útmutató volt a francia romantikus írók egész generációja számára. Egyszerre volt legitimista és szabadelvű, hol az egyiket, hol a másikat védelmezte.  Maga Victor Hugo mondta: "Chateaubriand akarok lenni, vagy semmi". 

 

1883: Megszületett Czóbel Béla Kossuth-díjas avantgárd festő. Festészetét kezdetben a nagybányai natuaralizmus határozta meg, majd a fauvizmus követője lett. Párizsban a fauvizmus legvadabb képviselőjeként emlegették. Később a német expresszionizmushoz közeledett. Témaválasztása nagyon gazdag és hagyományos, önarcképeket, aktokat, portrékat, tájképeket, városképeket, enteriőröket, csendéleteket festett. Már életében sikeres festő volt, főleg Nyugat-Európában és az USA-ban.

 

1905: Megszületett Ráday Imre színművész, színházi rendező, főiskolai tanár, rádiós müsorvezető, Érdemes és Kiváló művész, az első Kazinczy-díjjal kitüntetett színész. Fiatal amorozóként kezdte, későbbi alakításaiban temperamentumos férfierővel, franciás nagyvonalúsággal, finoman távolságtartó önkarikírozással aratott sikereket. Gyakran szerepelt a televízióban és a rádióban. 

 

 

1927: Megszületett Sánta Ferenc Kossuth-díjas író. Lírai elbeszélésekkel indult, amelyekben erős az önéletrajziság motívuma s a szegénység, a kisközösségek összetartozás-tudata, meghatározó az emberi helytállás. 1956 után átalakult írói szemlélete és poétikája. Intellektuálissá vált látásmódja, térben és időben általánosan érvényesnek bizonyuló igazságok ábrázolására törekedett. Legismertebb művei: Az ötödik pecsét, Húsz óra.