Kultúrtörténeti évfordulók Szeptember 22-én

1791: Megszületett Michael Faraday angol fizikus, kémikus, az elektrotechnika nagy alakja, saját magát természetfilozófusnak tartotta. Jelentősen hozzájárult az elektromágnesség és az elektrokémia területeinek fejlődéséhez. Sokan a történelem egyik legnagyobb tudósának tartják, egyben a természettudomány-történet legnagyobb kísérletezőjének. Kimutatásai megalapozták azt a tényt, miszerint egy változó mágneses tér elektromos mezőt hoz létre. Ezt az összefüggést matematikailag a róla elnevezett törvény modellezte. Továbbá róla kapta nevét a kapacitás SI mértékegysége, a farad. 

 

1863: Megszületett Herczeg Ferenc író. A két világháború közötti korszakban a legnagyobb magyar prózaíróként tartották számon. Mintegy ötven évig volt főszerkesztője az Új idők című irodalmi hetilapnak. Korai gyűjteményeivel a nemesi gondolkozásmód fanyar bírálójának, a maga korlátait jól ismerő, kitűnő formaérzékű, kevéssel atmoszférát teremtő kismesternek mutatkozott. Nagyszabású történelmi regény írására is vállalkozott, s jellemalkotásának felszínessége együtt járt azzal, hogy egyre nagyobb megértést tanúsított a dzsentri életszemlélete iránt

 

1885: Megszületett Benedek Marcell író, irodalomtörténész, egytemi tanár, műfordító, színházigazgató, Benedek Elek fia, Benedek István édesapja. Együttérzéssel ábrázolta a modern társadalomban a humanizmus szellemiségét követő, magányosságra ítélt hősöket, tragikussá váló egyéni sorsokat. Irodalomtörténészként leginkább a francia irodalommal foglalkozott, jelentős ismeretterjesztő tevékenysége. Jelentős műfordítói tevékenysége, közel kétszáz művet ültetett át magyarra. Oldalunkon számos művéről olvasható könyvajánló: Világirodalom-trilógia,. Délsziget avagy a magyar irodalom története, Naplómat olvasom, Hajnaltól alkonyig, illetve a fia által szerkesztett életrajzi könyv a Tények és tanúk sorozatban.

 

1910: Megszületett Faludy György Kossuth-díjas költő, író, műfordító. 1937-ben a Magyar Hírlap közölte Villon-átköltéseit, amellyel híres lett. A versek profán szövegeit sokan közönségesnek tartották. A kiadók nem merték vállalni a megjelentetésüket, így saját költségén jelentette meg a kotetet, ami hatalmas sikert aratott. Pályafutása során mindig különutas alkotó volt, nem kötődött irodalmi irányzatokhoz és ideológiákhoz sem. Élete nagy részét külföldön töltötte először 1938-ban emigrált, majd az ötvenes években. A rendszerváltás után tért haza, ekkor kerültek kiadásra régi és új művei egyaránt.

 

1958: Megszületett Andrea Bocelli olasz tenorista. Tizenévesen vakult meg, amikor egy labda fejen találta. Jogot tanult, egy évig ügyvédként dolgozott, majd a zenének szentelte életét. Több hangszeren játszik, számos világsztár el van ragadtatva hangjától. Lemezei eddig 70 millió példányban keltek el világszerte, amellyel a pop-opera legsikeresebb előadójának számít. Dala közül legismertebb a Sarah Brightmannel közösen énekelt Time to say goodbye / Con te partiro.

 

1964: A Broadway-n bemutatják a Hegedűs a háztetőn című musicalt. Az eredeti történetet az orosz Sólem Alechem írta Tóbiás a tejesember címmel. A musical világszerte hatalmas sikert aratott, Magyarországon 1973-tól játsszák, a Fővárosi Operettszínházban Bessenyei Ferenc játéka tette emlékezetessé, a legismertebb dal a Ha én gazdag lennék volt. A musicalből filmváltozat készült, mely két Golden Globe-és három Oscar-díjat nyert,