Kultúrtörténeti évfordulók Augusztus 20-án

1083: I. László szentté avattatja I. Istvánt. 1083 augusztusában Székesfehérvárra László országos zsinatot hívott össze István testének felemelésére. A sírra helyezett hatalmas kő azonban csak akkor mozdult el, amikor László intézkedett, hogy Salamont bocsássák szabadon fogságából. Nem volt immár akadálya a holttest felemelésének. Mivel a sírnál az ilyenkor elengedhetetlenül szükséges csodák is megtörténtek, István szentsége bizonyítást nyert, s a szentek sorába emelkedett. Hét évvel később László elrendelte, hogy augusztus 20-a Szent István ünnepe legyen. Kisebb szünetekkel egyházi ünnepnek számított egészen 1949-ig, amikor a kommunista hatalom az új alkotmány napjává nyilvánította az ünnepet. A rendszerváltozás után ismét István szentté avatását ünnepeljük ezen a napon.

 

1779: Megszületett Jöns Jakob Berzelius svéd vegyész. A 19. század első felében a legjelentősebb képviselője a kémiának. Számos vegyület összetételét meghatározta, nevéhez fűződik három elem felfedezése: a szeléné, a szilíciumé és a tóriumé. Ő vezette be a kémiai elemek jelölésére a latin nevük első vagy első kettő betűjéből álló vegyjeleket, amelyeket napjainkban is használunk. Jelentős felfedezése volt, amikor megfigyelte, hogy az elektromos áram egyes vegyületek bomlását okozza. Ezt nevezték el később elektrolízisnek.

 

1890: Megszületett Howard Phillips Lovecraft amerikai író. Főleg egyedi hangulatú horror novelláiról vált ismertté, amelyek a saját maga által teremtett mitikus világban játszódnak. Műveire jellemző a borzongás, az ismeretlen iszonyattal való szembesülés, ahol a történet főhőse előtt egy kicsit, vagy egyáltalán nem lebben fel a boldog tudatlanság fátyla. Írásainak egyedi hangulatát a végig ott lappangó sejtés és bizonytalanság, a szenvtelen, ember előtti hatalmakkal való találkozás adja meg.

 

1948: Megszületett Robert Plant angol énekes, dalszövegíró. A Led Zeppelin tagjaként lett ismert. Leginkább nagy hangterjedelméről és misztikus szövegeiről híres. Egy személyben volt a zenekar énekese, emblematikus figurája és szövegírója. Éneklési stílusa és hangja egyaránt különleges volt. Hangfaja tenor, de hangterjedelmét képes volt növelni sikítással. 

 

1966: Megrendezik az első Debreceni Virágkarnevált. Kezdetben még csak hazai fellépők és középiskolás csoportok kísérték a feldíszített, virágokkal teli kocsikat, pár év múlva már a külföldi csoportok is megjelentek kezdetben a szocialista országokból, majd a rendszerváltozás után a nyugati országok is képviseltették magukat. Napjainkra Magyarország egyik legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát. 

 

1970: Megszületett Fred Durst amerikai énekes, gitáros, producer, színész, a Limp Bizkit együttes frontembere. A rap és kemény rock keverékét játszó együttessel vált ismertté, egyik legismertebb daluk a Mission: Impossible II. betétadala. Zenélés mellett rendezéssel és színészkedéssel is foglalkozott, többek között feltűnt a Doktor House című sorozatban is epizódszereplőként.