Kultúrtörténeti évfordulók November 23-án

1821: Megszületett Bartalus István zenetanár, zenetörténész, népdalgyűjtő. A magyar zenetörténeti kutatás egyik megindítója volt, Népdalgyűjtőként és kutatóként korának legjelesebb úttörője. Számos zenetörténeti, zenepedagógiai művet írt, és zenetörténeti forráskutatásokat is végzett. Nevezetes a népdalgyűjteménye is.

 

1870: Megszületett Ráth-Végh István jogász, művelődéstörténeti szakíró. Jogászként a büntetőjog volt a szakterülete, munkatársa volt a Jogtudományi Közlönynek. Segédkezett a Codex Hungaricus és a döntvénytárak összeállításában. A jog mellett egész életét a művelődéstörténet furcsaságainak és érdekességeinek kutatására szentelte. Szatirikus-humoros hangvételű könyveivel népszerű lett a nagyközönség körében is, írt regényeket is. Egyik legismertebb munkája A könyv komédiája.

 

1935: Megszületett Törőcsik Mari a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-, kétszeres Jászai Mari-és egyszeres Balázs Béla-díjas színművésznő, Érdemes és Kiváló művész, a Halhatatlanok Társuilatának örökös tagja. Az 1945 utáni színművészet egyik legjelentősebb alakja. Ösztönös adottságait magasfokú technikává fejlesztette. Szerepeivel tökéletesen azonosul. A tragikus sorsokat ugyanolyan elementáris erővel ábrázolja, mint a frivolságig könnyed vígjátéki figurákat, stílusérzékenysége egészen kivételes. Paraszti alakokat és operettszubretteket is hitelesen állít színpadra. 

 

1941: Megszületett Franco Nero olasz színész, filmproducer, filmrendező, forgatókönyvíró. Az 1960-as évek elején kezdett filmezni. Előnyös megjelenése, kitűnő fizikai adottságai figyelemre méltó jellemábrázoló képességgel párosultak, ezért pályafutása során a legkülönbözőbb műfajú filmekben foglalkoztatták. Az első nyugati filmsztár volt, aki rendszeresen vállalt felkéréseket a vasfüggöny innenső oldalán is, számos magyar filmben is játszott.