Kultúrtörténeti évfordulók Június 3-án

1676: Megszületett Apor Péter történetíró, főispán, királybíró. A közügyeknek szentelte életét, mellette a nyugodtann életszakaszaiban pontos és igen érdekes történelmi jegyzeteket készített. Hátrahagyott művei a 18. századi Erdély legnagyobb történetírói közé emelik. Legjelentősebb műve a Metamorphosis Transylvaniae.

 

1853: Megszületett Flinder Petrie angol egyiptológus, a régészet tudományos módszertanának egyik úttörője. Számos munkálatot vezetett, sokak szerint legjelentősebb lelete a Merenptah-sztélé. A predinasztikus korral kapcsolatos sorrenddatálási módszere volt az első próbálkozás a történelem előtti Egyiptom kronológiai rendszerének létrehozására. 

 

1899: Megszületett Békésy György orvosi Nobel-díjas biofizikus. A Posta Kísérleti Állomáson dolgozott, ahol kezdetben távközléssel kapcsolatos kutatásokat végzett. A telefonkészülék hallgatójának fejlesztését kapta feladatául, melynek megértéséhez meg kellett ismernie a fül mechanizmusát. Ennek hatására kezdte kutatni a hallás biofizikai problémáit. A Nobel-díjas a fül csigáján belüli ingerlés fizikai mechanizmusával kapcsolatos felfedezéseiért kapta. Biofizikai vizsgálódásai mellett közép-amerikai indián kultúrákkal is foglalkozott.

 

1925: Megszületett Tony Curtis kétszeres Golden Globe-díjas magyar származású hollywoodi színészlegenda, szexszimbólum, producer, író. Remek humora miatt legfőképpen vígjátékokban szerepelt, de komolyabb filmekben is megállta helyét. Legismertebb szerepe a Minden lében két kanál című sorozatban volt, amelyben Roger Moore-ral játszott együtt. Büszke volt magyar származására, a rendszerváltozás után többször is Magyarországra látogatott, egy, az országot reklámozó filmspotban is szerepelt.

 

1950: Megszületett Suzi Quatro amerikai énekesnő, zeneszerző, basszusgitáros, színésznő. Ő volt az első női basszusgitáros, aki komoly sikereket ért el a rockzenében. Stílusában számos elem megtalálható, többek között a hard rock, a pop rock, a country rock és a Motown-hangzás. Először Európában és Ausztráliában ért el nagyobb sikereket, hazájában egy tv-sorozat és egy Chris Normannal készített duett után futott be. Karrierje során több mint 50 millió lemezt adott el és napjainkban is turnézik.