Kultúrtörténeti évfordulók Március 1-én

1445: Megszületett Sandro Botticelli itáliai festő, a quattrocento idején a firenzei iskola legjelesebb képviselője. Első munkái mesterei, Filippo Lippi, Verrocchio művei alapján készültek, feszültséggel és drámaisággal telítettek. Későbbi képein ezeket felváltja a finomság és az érzékenység, végül képein megjelenik a szomorúság, művei feszültebbek, szögletesebbek. Művészetét minden finomsága és érzékenysége ellenére a kortársak férfias jelzővel illették. Legismertebb munkája a Vénusz születése.

 

1810: Megszületett Frédéric Chopin lengyel zeneszerző, zongoravirtuóz. Zongoramuzsikája egyedülállóan ötvözi különleges ritmusérzékét, Johann Sebastian Bach stílusát és a maga alkotta zongoratechnikát. Számos dallama közismertté vált, egyedi és könnyen megjegyezhető melódiájának köszönhetően, legismertebb a Forradalmi etűd, a Perc keringő és a b-moll szonáta. 

 

1886: Megszületett Oskar Kokoschka osztrák expresszionista festő, grafikus, drámaíró, költő. Kezdetben Klimt hatása érződött művein, majd önálló formanyelvet teremtett az expresszionizmuson belül. Műveiben a nagyvárosok és az emberi kapcsolatok zűrzavarát nagy művészi érzékenységgel rokonította saját lelki vívódásaival.

 

1958: Megszületett Szervét Tibor Jászai Mari-díjas színész, színházi rendező, Érdemes művész. Jogásznak készült, az egyetem elvégzése után került a Színház-és Filmművészeti Főiskolára. Szerepeit egyedi megoldásokkal formálja meg, amely nagy hatással van a nézőkre is. Játszott többek között Szegeden, Miskolcon, a Vígszínházban, a Radnóti Színházban és a Thália Színházban. Filmszerepei közül a legismertebb Alex Brubeck szerepe a Valami Amerikából.