Kultúrtörténeti évfordulók December 11-én

1803: Megszületett Hector Berlioz francia romantikus zeneszerző, karmester, író, zenekritikus. Műveinek nagy része programzene, irodalmi eredetű témák feldolgozása, fantáziadús zenei színekkel. Jellemző vonásuk az egységet biztosító visszatérő téma. Elismert karmester volt. Az elsők között formálta a művész legbensőbb érzéseit, szenvedéseit zenei vallomássá, programzenei alkotássá. Leghíresebb műve a Fantasztikus szimfónia, amelyben először alkalmazta a tételeken végigvonuló vezérmotívumot, mellette meghangszerelte a Rákóczi-indulót is. Megteremtette a modern szimfonikus hangzást, nagy létszámú zenekarra, kórusra írta műveit. Élete utolsó szakaszában operákkal foglalkozott. Írásai közül kiemlkedik a Hangszereléstan, amely napjainkban is alapvető kézikönyv. 

 

1843: Megszületett Robert Koch orvosi Nobel-díjas német bakteriológus, a korszerű tudományos bakteriológia megalapítója.1882-ben jelentette meg a tuberkulózisról írt tanulmányait és bejelentette a betegség kórokozójának felfedezését. Sikerült kitenyésztenie a bacilust az emberi szervezeten kívül is, és tenyészetében előidézte a betegséget állatokban, bizonyítva ezzel a mikroorganizmus különösségét. Felfedezése lehetővé tette, hogy 1890-ben előállítsa az első tbc elleni oltóanyagot.

 

1865: Pesten felavatják a Magyar Tudományos Akadémia épületét. 1860-ban indult országos gyűjtés az intézmény székházának felépítésére. Később pályázatot írtak ki, melyet Friedrich August Stüler neoreneszánsz stílusú terve nyert meg. A kivitelezést Ybl Miklós és Szkalnitzky Antal vezette. Az épületet belülről Emil Wolff és Holló Barnabás szobrai, Lotz Károly és Ligeti Antal festményei szépítették. A székház napjainkban is ugynazon a helyen, Budapest V. kerületében a Széchenyi István téren található.

 

1913: Megszületett Jean Marais francia színész, rendező, író. Elsősorban kosztümös filmekben játszott, neve sokáig egyet jelentett a romantikus hős figurájával. A francia új hullám térhódításáig első számú színésznek számított Franciaországban. Jelentősebb filmjei: A szép és a szörnyeteg, A kétfejű sas, Napóleon, Monte Cristo grófja, A púpos, A vasálarcos, Fantomas.

 

1918: Megszületett Alekszandr Iszajevics Szolzsenyicin Nobel-díjas orosz író. Legjelentősebb műveit saját GULAG-beli élményei alapján írta meg, ezekkel már életében klasszikussá vált. Művei miatt emigrálnia kellett hazájából, a Szovjet Írószövetség kizárta soraiból. A Szovjetunió felbomlása után térhetett csak haza. Jelentősebb művei: Ivan Gyeniszovics egy napja, A GULAG-szigetvilág.

 

1982: Megszületett Bödőcs Tibor Karinthy-gyűrűs humorista. Eredetileg színészi pályára készült, majd magyar szakon végzett, végül humorista lett. Szövegeiben a közélet, a történelem, a kultúra és Búcsúszentlászló kocsmájának történéseit is érinti, sokszor emlegeti kedvenc íróit és filmrendezőit. A pályatársak csak kis-Hofinak hívják, de Addig sem iszik című könyvével erősen hajaz Karinthy Frigyesre is.