Kultúrtörténeti évfordulók Február 14-én

1936: Megszületett Sztankay István a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező, Érdemes művész. Egyénisége, sajátos orgánuma klasszikus és modern szerepekben egyaránt jól érvényesült. Számos filmben és tévéjátékban nyújtott sikeres alakítást. Színházban és filmen legendás párost alkotott Schütz Ilával, mintegy ötszázszor adták előb együtt a Jövőre veled ugyanitt című darabot. Gyakran szinkronizált, legtöbbször Jean-Paul Belmondónak és Tony Curtisnek kölcsönözte hangját.

 

1936: Megszületett Kézdy György Jászai Mari-díjas színész, Érdemes művész. Klasszikus tragédiák és modern művek jelentős karakterszerepeit játszotta el, felhasználva a groteszk ábrázolásmód eszközeit is. Jellegzetes orgánummal rendelkezett, Színházban és filmen egyaránt játszott, a tévénézők leginkább a Szomszédok című teleregény Virág doktoraként emlékezhetnek rá.

 

1946: Megszületett Csepeli György szociálpszichológus, szociológus. Az 1970-es években kezdte kutatni a magyar nemzeti érzés-és tudatvilág szociológiai és szociálpszichológiai problémáit. később Závecz Tiborral közösen megalkotta a nemzeti érzés-és tudatvilág piramis modelljét, kutatásait nemsokára nemzetközi összehasonlító vizsgálatokban folytatta. Az új évezredben foglalkozott az új infokommunikációs technológiák társadalmi és társadalomlélektani hatásaival is. 

 

1949: Megszületett Vágó István televíziós műsorvezető, szerkesztő. A kvíz műfajának egyik legsikeresebb magyar alakja, a kritikai gondolkodás és az áltudományokkal szembeni küzdelem legismertebb hazai szószólója. A Riporter kerestetik című vetélkedőben tűnt fel, a döntő után már barkochbajátékot vezetett, későbbiekben számos vetélkedőjáték műsorvezetője volt, legismertebb a Mindent vagy semmit! és a Legyen ön is milliomos! Grétsy Lászlóval közösen vezette tíz évig az Álljunk meg egy szóra című nyelvművelő műsort. 

 

1972: Megszületett Rob Thomas amerikai énekes, zenész, dalszerző, a Matchbox 20 együttes frontembere. A kortárs amerikai rock-és popzene egyik kiemelkedő alakja, együttesével az 1990-es évek közepént tűnt fel. A kritikusok és a közönség gyorsan felfigyelt rá, a világhírnevet a Santanával közösen készített Smooth című szám hozta meg számára.