Kultúrtörténeti évfordulók Június 25-én

1852: Megszületett Antoni Gaudi katalán építész. Korai épületeire jellemző a mór, majd a gótikus stílus, arab-perzsa illetve francia neogótikus elemei, de jellemzően az organikus építészet képviselője. Művészetét sokan katalán modernizmusnak nevezik. Legtöbb művéhez ő maga készítette a belsőépítészeti munkákat, bútorokat és a míves csempéket is. Leghíresebb munkája a barcelonai Sagrada Familia templom.

 

1887: Megszületett Karinthy Frigyes író, költő, műfordító. Leginkább irodalmi karikatúráit ismerjük, az Így írtok ti-t és a Tanár úr kérem-et. Regényei és novellái főleg a férfi-nő kapcsolatot boncolgatják. Legnépszerűbb regénye ennek ellenére az Utazás a koponyám körül, amelyben az agyműtét közbeni gondolatait, érzéseit örökítette meg. Sikeres színpadi szerző volt, legtöbb ilyen jellegű műve egyfelvonásos bohózat, de írt egész estés vígjátékot és komoly hangulatú darabot is. Saját magát költőnek vallotta, ennek ellenére kevés verset írt. Verseinek többsége szabadvers, hosszú központozás nélküli gondolatkitörés. Számos külföldi mű magyarra fordítása fűződik nevéhez, legismertebb közülük a Micimackó.

 

1903: Megszületett George Orwell angol író. Írásai ugyan elismerést hoztak számára, de írásaiból nem tudott megélni, ezért tanított, recenziókat írt és egy könyvesboltban dolgozott. Részt vett a spanyol polgárháborúban, amely jelentősen befolyásolta politikai nézeteit. Legismertebb munkái a Szovjetunió és a kommunista ideológia szatírájaként megírt Állatfarm és a jövőbe mutató, fokozatosan bürokratizálódó totalitárius rendszer képét festő 1984.

 

1956: Megszületett Németh György ókortörténész, klasszika-filológus, egyetemi tanár. Kutatási területe az ókori görög történelem azon belül főleg Athén politikatörténetével, görög epigráfiával és társadalomtörténettel foglalkozik. A Debreceni Egyetemen és az ELTE-n oktat ókori görög és római történelmet, rendszeresen teltházas előadóval, előadásait rendkívüli humora dobja fel. 

 

1963: Megszületett George Michael kétszeres Grammy-díjas angol énekes-dalszerző. Karrierjét a Wham! együttesben kezdte Andrew Ridgeley oldalán, majd a duó feloszlása után szólókarrierbe kezdett. Karrierje során több mint 100 millió lemezt adott el. Olyan nagy sikerű slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Last christmas, a Wake me up before you go-go, a Careless whisper, a Fastlove, a Faith, a Jesis to a child és az Amazing.