Kultúrtörténeti évfordulók Szeptember 23-án

Kr.e. 480: Megszületett Euripidész görög tragédiaköltő, a nagy görög triász tagja. Színdarabjainak tragikus hőseit emberi vagy isteni erők hajszolják bukásba, harcukat azonban önmagukban kell megvívni főként az érzelem-értelem terén. Műveiben nagy gonddal végzi hősei lelkének feltárását. A lelki folyamatok érdeklődésének középpontjában álltak, még a mitikus hősökben is az embert kutatta, azokat a vágyakat, amelyek a boldogság reményét adják, de végül csak tragédiába vagy bűnbe sodortak. Ismertebb művei: Elektra, Oresztész, Bacchánsnők, Trójai nők, Medeia.

 

1872: Megszületett Richter Gedeon gyógyszerész, a modern hazai gyógyszeripar megteremtője. Külföldön szerzett tapasztalatot, majd először Budapesten az Üllői út és a Márton utca sarkán vásárolt gyógyszertárat, ahol organoterápiás gyógyszereket állított elő. Később Kőbányán felállította az első magyar gyógyszergyárat, melynek vezérigazgatója lett. A gyár első nagy sikere a Kalmopyrin szabadalmaztatása volt,majd a Hyperol nevű gyógyszert állították forgalomba, amely fontos szerepet kapott a háborőban. A világháború kitörésekor már 24 gyógyszerszabadalma volt, a második világháború kezdetére pedig öt világrészre kiterjedő képviselete volt.

 

1930: Megszületett Ray Charles többszörös Grammy-díjas afroamerikai zongorista, énekes. Gyermekkorában zöldhályog miatt teljesen megvakult. A Braille-írás segítségével sikerült elsajátítania a zenélést. Az amerikai zenei stílusok szinte mindegyikében maradandót alkotott, az 1950-es évektől haláláig töretlen volt népszerűsége. Ismert slágerei: Unchain my heart, Hit the road Jack, I got woman.

 

1949: Megszületett Bruce Springsteen többszörös Grammy és kétszeres Golden Globe-díjas amerikai énekes, zenész, gitáros. Dalai között találunk rockos hangulatút és komorabb, folk ihletésűeket is. Sokan a 20. század egyik legmeghatározóbb dalszövegírójának tartják. Világszerte több mint 120 millió lemezt adott el. Legismertebb dala a Born in the USA

 

1960: Megszületett Kőszegi Ákos Jászai Mari-díjas színész. Alkatából és egyéniségéből fakadóan sikerrel alakít romantikus hősszerepket, de zenés darabokban is sikerrel lép fel. Színházban és filmen egyaránt sikeres alakítások fűződnek nevéhez, az egyik legfoglalkoztatottabb szinkronszínész, hangját számos filmben és tévésorozatban hallhattuk.