Kultúrtörténeti évfordulók Április 7-én

1772: Megszületett Charles Fourier francia filozófus, utópista szocialista. Szerinte a társadalomban alapvetően a Newton által leírt mechanikai törvények műkdönek, az emberi élet célja mégis az egyetemes boldogsághoz való eljutás. Társadalmi rendszerében racionalizált munka-és településszervezetet dolgozott ki, amely a falanszter nevet kapta. Elméletei tovább éltek az 1848-as francia forradalomban és az 1871-es Párizsi Kommünben, később hatással voltak a 19-20. századi filozófiai irányzatokra. 

 

1876: Megszületett Osvát Ernő szerkesztő, kritikus, író, a Nyugat folyóirat szerkesztője (1908-1929). Első cikke az Esti Újságban jelent meg, majd a Budapesti Hírlap közölte írásait. A Nyugat munkatársaként számos irodalmi tehetséget fedezett fel, a magyar irodalom egyik legnagyobb irodalomszervezője volt. Könyvei halála után jelentek meg.

 

1939: Megszületett Francis Ford Coppola kétszeres Golden Globe-és háromszoros Oscar-díjas amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Azon amerikai rendezők közé tartozik, akiknek tehetsége és merészsége alpjaiban határozta meg a 20. század második felének amerikai filmművészetét. Rendezései közül kiemlkedik a Keresztapa-trilógia és az Apokalipszis most. 

 

1954: Megszületett Jackie Chan hongkongi színész, harcművész, komikus, rendező, forgatókönyvíró, producer, énekes. Hírnevét magas szintű harcművész-képzettsége mellett elsősorban akrobatikus harc-és kaszkadőrstílusa, komikus szerepei, improvizatív eszközhasználata és veszélyes kaszkadőrmutatványai alapozták meg. Az 1970-es évek óta szerepel a filmvásznon, több mint 100 filmben játszott, emellett számos képregényt és videojátékot mintáztak róla.

 

1964: Megszületett Russel Crowe Golden Globe-és Oscar-díjas ausztrál színész. 14 évesen szerepelt először egy ausztrál tévésorozatban, majd zenei pályán kötött ki, napjainkban is együttesben énekel és gitározik. Első jelentős filmes alakítását a Romper Stomper című filmben játszotta, ez alapján figyeltek fel rá a Gyorsabb a halálnál című film készítői. A nagy sikert a Gladiátor és az Egy csodálatos elem című filmekben nyújtott alakítása hozta meg számára.