Kultúrtörténeti évfordulók Február 12-én

1809: Megszületett Charles Darwin angol természettudós. Legnagyobb hatású műve a Fajok eredete természetes kiválasztódás útján, melyben az evolúciót mutatta be, amelyben megállapításai ellentmondtak a teremtés történetét szó szerint értelmező nézeteknek. Nézeteivel nagy hatást gyakorolt az emberiség egész múltjával kapcsolatos felfogásra. Az ember és az állati fajok eredetére adott magyarázata mellett az általános fejlődéseszméről is hatásosan értekezett. Legfőbb felvetése az volt, hogy minden fajból a túlélőknél nagyobb számú egyedek születnek, ami kiváltja a túlélésért vívott kemény harcot, amelyből csak az erősebbek vagy az alkalmazkodóbban kerülnek ki győztesen. Darwin szembekerült az egyházzal, mivel elvetette az ember Isten által való teremtésének bibliai mítoszát. A témában tájékozatlan oxfordi püspök egyből megtámadta Darwint, akit a természettudós Thomas Huxley védett meg és bebizonyította a püspök tudatlanságát. Huxley a természetes kiválasztódás tételét védelmezte, amelynek a társadalomra kiterjesztett kártékony változata lett a szociáldarwinizmus, amely a szabadverseny eredményeként létrejövő kiválasztódást természeti törvénynek tekintette.

 

1923: Megszületett Franco Zeffirelli olasz filmrendező, forgatókönyvíró. Rendezői pályafutását színházban kezdte, melyben a világ legjobbjai közé került, főleg operarendezései legendás hírűek. Előadásai, frissek, elenevek, mozgalmasak voltak. Az 1960-as évek második felétől forgat folyamatosan filmeket, legnagyobb sikereit Shakespeare műveinek filmváltozatával érte el.

 

1930: Megszületett Soós Imre Jászai Mari-díjas színész. Jellegzetes, fátyolos hangja, nyugtalan, izgatott, de természetes játékstílusa. kitűnő arcjátéka és jellemábrázoló ereje volt. Hiteles parasztfigurákat alakított, de tehetsége mindenfajta szerepre alakalmassá tette. Jó érzékkel ellensúlyozta szerepeiben az intellektust a szenvedéllyel. Tragikus öngyilkossága korán véget vetett pályafutásának.

 

1948: Megszületett Raymond Kurzweil amerikai feltaláló, író. Az optikai karakterfelismerés, szöveg-beszéd szintézis, beszédfelismerés és az elektronikus billentyűs hangszerek úttörője. Több könyve jelent meg az egészség, a mesterséges intelligencia, a transzhumanizmus és a technológiai szingularitás témaköreiben. 

 

1952: Megszületett Michael Ironside színész, producer, filmrendező, forgatókönyvíró. Alkata legjobban bűnözők, gátlástalan, ellenszenves figurák eljátszására alkalmas, ennek köszönhetően számtalanszor alakított negatív karaktereket. Jelentősebb filmjei: Top gun, Total Recall - Az emlékmás, Hegylakó 2., Szabadítsátok ki Willyt, Terminátor: Megváltás. Filmek mellett videojátékokhoz és animációs filmekhez adta hangját.