Kultúrtörténeti évfordulók Április 17-én

1801: Megszületett Fogarasi János nyelvtudós, jogász, zeneszerző, néprajzkutató. Igazi polihisztor volt. Jogi értekezéseket, költeményeket és elbeszéléseket is közölt, dalokat és kórusműveket is szerzett, hegedűlt, de nyelvészeti munkássága a legjelentősebb. A mongol nyelvrokonság híve volt, nyelvfilozófiai, nyelv-és szótörténeti ideái napjainkban is megosztják a nyelvészeket. Ő fogalmazta meg a róla elnevezett nyelvtani törvényt, amely szerint a kiemelt mondatrész mindig az igei állítmány elé kerül. Egyik legjelentősebb műve az első magyar értelmező szótár, A Magyar Nyelv Szótára, melyet Czuczor Gergellyel közösen szerkesztett.

 

1880: Megszületett Sir Leonard Woolley angol régész, a modern archeológia egyik első képviselője. Elődei inkább arra törekedtek, hogy a lehető leggyorsabban felfedezzék a leglátványosabb leleteket. Nála már a pontos, aprólékos alapozáson volt a hangsúly, hogy a lehető legtöbb és legpontosabb információkat szerezze az adott helyről. Külön gondot fordított a bennszülött segítők kiképzésére. Legjelentősebb felfedezése a mezopotámiai Ur városának feltárása volt.

 

1905: Megszületett Krompecher István orvos, anatómus, hisztológus. Az emberi kötő-és támasztószövetek differenciálódásának, szöveti-és sejtszintű szerveződésének, kialakulásának és fejlődésének, alaktanának nemzetközi szinten elismert tudósa, iskolateremtő egyénisége volt. Mintegy 25 évig (1950-1975) között irányította a Debreceni Orvostudományi Egyetem anatómiai, szövet-és fejlődéstani intézetének munkáját.

 

1972: Megszületett Jennifer Garner Golden Globe-díjas amerikai filmszínésznő, producer. Karrierjét beugró színésznőként kezdte, majd egy Daniel Steel-adaptációban szerepelt. Legismertebb szerepét az Alias című sorozatban játszotta, amelyben Syndey Bristow CIA-ügynök karakterét alakította. A sorozatnak nagy sikere lett és már az első évad felénél díjat nyert. Játszott akciófilmben, képregény-adaptációban és romantikus vígjátékban egyaránt.