Kultúrtörténeti évfordulók Szeptember 19-én

1878: Megszületett id. Latabár Árpád színész, Latabár-színészdinasztia tagja. A joviális viccelődő tipikus figurája volt, gyorsan a közönség kedvencévé vált. Szerepei elevenek, vidámak, élettel teliek voltak, azokat humorral formálta. Karikírozó képessége kimagasló volt. Színházban és filmen egyaránt játszott. Tagja volt a Royal és a Király Színháznak, de fellépett többek között a Népoperában, a Vidám Színházban, a Fővárosi Operettszínházban és a Béke Színházban.

 

1911: Megszületett William Golding irodalmi Nobel-díjas brit regényíró, költő. Regényei embertani kísérletek terepei. Gyakran allegorikus fikciója széles körben merít a klasszikus irodalomból, mitológiából és a keresztény szimbolizmusból. Regényeiben változatos témákat és technikákat használ, gyakran játszódnak zárt közösségekben. Legismertebb műve A Legyek Ura.

 

1928: Amerikában bemutatják az első Miki egér rajzfilmet. Miki egér a világ egyik legismertebb rajzfilmfigurája, nevét Walt Disney tette világszerte ismertté. Sokan az amerikai kultúra egyik jelképének tartják. Kezdetben drótvékony végtagokkal és gonosz jellemmel rendelkezett, aki macskákat és nőket kínzott. Később kikerekedett és kedvesebb lett. Ő volt az első rajfilmfigura, aki a hollywoodi hírességek sétányán csillagot kapott.

 

1948: Megszületett Jeremy Irons Oscar-és Golden Globe-díjas angol színész. Színházi fellépései mellett számos filmben és tévésorozatban szerepelt, karakteres hangja számos dokumentumfilmben és rajzfilmben hallható. Filmekben egyaránt sikerrel játszott pozitív és negatív karaktert. Jelentősebb filmszerepei: A francia hadnagy szeretője, Végzet, Pillangó úrfi, Die Hard 3 - Az élet mindig drága, Lolita, Csodálatos Júlia, Borgiák.

 

 

1976: Megszületett Karafiáth Orsolya költőnő, publicista, énekesnő, a kortárs magyar irodalom egyik oszlopos tagja. Újságíróként kritikái, recenziói, tárcái és interjúi folyamatosan olvashatóak többek között a Könyvhét és az Elle hasábjan, verseket rendszeresen publikál nagyobb irodalmi folyóiratokban. Eddig két regénye és három verseskötete jelent meg.

 

1991: Olaszország és Ausztria határán, az Ötz-völgyi-Alpokban egy kb. 5300 éves gleccsrmúmiát találnak. A múmiát Ötzinek nevezték el, aki a világ legrégibb, teljes épségben megmaradt emberi holtteste. Genetikai anyagának elemzésekor kiderült róla, hogy hajlamos volt a szív-és érrendszeri betegségekre, Lyme-kórban szenvedett és tejcukorérzékeny volt.