Kultúrtörténeti évfordulók Június 1-én

1531: Megszületett Zsámboky János bölcseleti és orvosdoktor, történetíró. Miksa és Rudolf császárok udvarában működött. Hatalmas könyv-és kéziratgyűjteménye alapján sorra jelentette meg a legfontosabb 15. századi magyar reneszánsz munkák kritikai forráskiadványait.Az ő közreműködésével látott napvilágot Nagyszombatban a Corpus Juris Hungarici első teljes kiadása. 

 

1804: Megszületett Mihail Ivanovics Glinka orosz zeneszerző, az orosz zenei hagyomány megteremtője. Sokan az orosz Berlioznak is nevezik. Ő volt az első zeneszerző, aki művészetében megtestesítette az orosz klasszikus iskola új vonásait, az eszmei tartalom mélységét, a realista látásmódot és az élet teljességének ábrázolását. A népet tekintette a zene megteremtőjének, amelyet a művészek feldolgoznak. Művészetét az orosz népdalra építette fel, de zenéjében megjelennek más népek kultúrájának vonásai is. 

 

1826: Megszületett Prielle Kornélia színésznő, a Nemzeti Színház örökös tagja. Ő volt az első, aki megkapta az örökös tag kitüntetés a korabeli színművészek között. Hat és fél évtizedes pályafutása során számos kiemelkedő színésszel játszott együtt. Együtt játszott többek között Dérynével, a két Egressyvel, Laborfalvi Rózával, Jászai Marival és Újházi Edével. 

 

1828: Brunszvik Teréz grófnő Angyalkert néven megalapítja a Habsburg Birodalom, illetve Magyarország első kisdedóvó intézményét. Az intézmény a grófnő házában, a krisztinavárosi Mikó utcában volt található. Két és hatéves gyermekek jártak ide, olvasni, számolni, rajzolni tanították őket, de foglalkoztak földrajzi, természetrajzi, technológiai és egészségtani ismeretekkel is. 

 

1883: Megszületett Czigány Dezső festő. Festészetére nagy hatást gyakorolt Paul Cézanne művészete. A 20. század elején a modern stlusirányokkal megismerkedve kialakította egyéni stílusát, mélyre hangolt színű arcképeket, aktokat, csendéelteket festett kötött, a formát hangsúlyozó előadásban. Barátja volt Ady Endre, akit többször is lefestett.

 

1926: Megszületett Marilyn Monroe Golden Globe-díjas amerikai színésznő, énekesnő, szexszimbólum.  Pályafutására rányomta bélyegét a szexbomba.image. Próbált belőle kitörni, hogy megmutathassa színészi képességeit, de sem a filmgyártók, sem a közönség nem óhajtotta másnak látni. A nemzetközi hírnevet a Niagara című film hozta meg számára, amellyel a szexistennő trónjára emelkedett. Korai halálával valóságos legenda lett belőle, mítósza napjainkban sem halványodott.

 

1935: Megszületett Juhász Árpád geológus, a hazai tudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakja. Pályája során számos földrajzi ismeretterjesztő filmet készített, mellette számos televíziós földrajzi műsorban vett részt természettudományos szakértőként. Főleg az amerikai kontinens érdekli, de beutazta az egész világot és minden földrészről tudósított.