Kultúrtörténeti évfordulók Május 10-én

1649: Megszületett Pápai Páriz Ferenc orvos, író. Külföldön tanult bölcsészetet és orvostudományt. Hazatérése után a nagyenyedi kollégiumban tanított. Felfigyelt a tehetséges fiatalokra is, számukra ösztöndíjat szerzett, hogy külföldön tanulhassanak. Sokat foglalkozott a lelki és a testi bajok összefüggéseivel. E témakörben több könyvet is írt. A Pax corporis azaz az emberi Testnek belső Nyavajáinak okairól és a Pax animae, amely a lélek betegségeiről szól. Élete fő művének a latin-magyar szótárát tartotta, ennek a magyar-latin része a Szenczi Molnár-féle szótár javított kiadása volt.

 

1899: Megszületett Fred Astaire amerikai táncos, énekes, színész. 76 éves karrierje alatt mintegy 31 musicalben szerepelt. Mintegy 10 filmben szerepelt együtt Ginger Rogersszel. Sokan őt tekintették a 20. század legnagyobb táncosának. Saját magáról azt mondta, hogy nem tud énekelni, ennek ellenére számos sláger fűződött a nevéhez. Életét sokszor szerették volna megfilmesíteni, amelyet ő mindig visszautasított, még a végrendeletében is kikötötte, hogy nem készülhet film róla. 

 

1929: Megszületett Kányádi Sándor a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas erdélyi magyar költő. Kolozsváron szerzett magyar irodalom szakos tanári diplomát, de tanítás helyett az irodalomnak szentelte életét. A kortárs magyar irodalom egyik legnagyobb alakja. A magyar irodalom közösségi elvű hagyományának folytatója. Költészetének alaptémái az anyanyelv megtartó ereje és az erdélyi kisebbségi sors. Műfordítóként és népszerű gyermekkönyvek szerzőjeként is ismert. Műveit számos nyelvre fordították le.