Kultúrtörténeti évfordulók Augusztus 25-én

1629: Megszületett Gyöngyösi István költő, alispán, országgyűlési követ. A 17. század második felének legnépszerűbb írója volt. Az udvari-nemesi kultúra keretei között bontakozott ki költészete, amely egészen a 18. század végéig nagy hatással volt a magyar irodalmi közízlés alakulására. Előkelő főúri kortársainak szerelmi történeteit, házasságait írta meg. Fő műve a Márssal társalkodó Murányi Vénusz (1664), melyben megénekelte Széchy Mária és Wesselényi Ferenc kalandos házasságának történetét.

 

1734: Megszületett Mitterpacher Lajos mezőgazdász, egyetemi tanár, az agrártudományok hazai úttörője. Tankönyveiben az elavult ugaros gazdálkodás ellen és a terményváltó gazdálkodás bevezetése mellett foglalt állást. Elementa rei rusticae című monumentális munkájában a mezőgazdaság egész rendszerét elemezte. Írt benne a talajművelésről, a növénymorfológiáról, a növénytermesztésről, a szőlészetről, a kertészetről, az állattenyésztésről-és gyógyászatról és a harmadik pótkötetben az ipari növénytermesztésről és feldolgozásról. Művei több nyelven is megjelentek.

 

1744: Megszületett Johann Gottfried von Herder német költő, műfordító, teológus, filozófus. Irodalmi tevékenysége a Sturm und Drang és a weimari klasszicizmus meghatározó egyéniségévé tette. Jelentős szerepe volt a német irodalmi és társadalmi élet 18. században végbement átalakulásában. A gondolatvilág gazdagsága, a képek zsenialitása és beleérzése mutatkozik meg művein, a humanitás keresése és követelése végigkíséri írói munkásságát. Történészi látásmódjára az organikus történelemszemlélet jellemző. Minden népet egyenlőnek tartott, amelyeknek saját országuk és egyéni fejlődésük van. Magyarországon leginkább a magyar nyelv eltűnéséről szóló jóslata által vált hirhedtté.

 

1918: Megszületett Leonard Bernstein amerikai zeneszerző, karmester. A Harvard Egyetemen tanult, majd zenei főiskolán folytatta tanulmányait. 1943-ban került a New York-i Filharmonikusokhoz, ahol először másodkarmester, majd az évek során vezető volt. Igazgatója volt a New York Városi Szinfonikus zenekarnak és egyetemen is oktatott. Leghíresebb műve a West Side Story című musical volt, amelyből 10 Oscar-díjat nyert film készült.

 

1927: Megszületett Csorba András erdélyi magyar színész, színészpedagógus, színigazgató. Nagyformátumú színész volt. Figurái erőt sugároztak tragédiákban, lírai töltetű színpadi szövegekben és középfajú drámákban egyaránt. Az apaszerepekben nem mindennapi humorérzékkel véste alakját a nézők emlékezetébe. Magyarországon egyetlen filmben szerepelt, Jókai Aranyemberének főhősét, Tímár Mihályt formálta meg kitűnő alakítással.

 

1930: Megszületett Sir Sean Connery Oscar- és Golden Globe-díjas skót színész. Kezdetben kisebb filmes szerepeket játszott, majd a nagy áttörést és az ismeretséget egy alacson költségvetésű brit film, a Dr. No hozta meg számára, amellyel szinte egybeforrt a neve James Bondéval. A 007-es ügynököt összesen hét alkalommal játszotta el. Játszott még számos nagy sikerű filmben, a legismertebbek: Gyilkos bolygó, Hegylakó, A rózsa neve, Bűntény a támaszponton, Vadászat a Vörös Októberre, Medicine Man, Egy igaz ügy, A szikla, Brilliáns csapda.